Ajutorul militar pentru Ucraina, întârziat de Administrația Biden în 2024, de teama unor „escaladări cu Rusia”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimul an al mandatul președintelui Joe Biden a fost marcat de întârzieri în cazul livrărilor de armament pentru Ucraina, din cauza temerilor de escaladare cu Rusia și a confuziei administrative. 

Valoarea transporturilor a fost accelerată brusc după alegerile de anul trecut FOTO Gettyimages

În ultimul an de mandat al președintelui Joe Biden, deciziile privind transporturi-cheie și armament pentru Ucraina au fost blocate nu doar de lunile de întârzieri ale Congresului, ci și de dezbaterile interne cu privire la riscurile de escaladare cu Rusia, precum și de îngrijorările legate de faptul că stocul SUA, a constatat o investigație Reuters.

Potrivit sursei citate, situația a fost completată de „un sistem haotic de urmărire a armelor”, în contextul în care diferite agențiile americane aveau metode contradictorii pentru a determina dacă un transport a ajuns efectiv în Ucraina.

Peste 40 de surse ucrainene și americane intervievate de sursa citată au declarat că întârzierile în aprovizionarea cu arme au persistat chiar și după ce Congresul a aprobat fonduri de ajutor militar în aprilie 2024.

Întârzierile au fost cele mai mari în lunile în care a fost nevoie de o adoptare a Congresului privind un ajutor suplimentar de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Ajutorul a fost reținut de opoziția lui Donald Trump și a republicanilor din Congres. Blocajul a continuat însă și după aprobarea banilor. 

În același timp, valoarea medie a transporturilor a accelerat brusc după ce Trump a câștigat cursa prezidențială, la niveluri nemaivăzute de la jumătatea anului 2023, a mai arătat ssursa citată. 

Statele Unite au oprit însă pentru scurt timp livrările de arme către Ucraina, în timp ce noua administrație a Casei Albe a dezbătut politica viitoare de ajutor militar pentru Kiev, potrivit a patru persoane informate pe această temă, citate de aceeași sursă. 

Administrația Trump a fost inițial înclinată să sisteze orice ajutor pentru Ucraina, dar livrările de arme au fost reluate în weekend în urma discuțiilor interne, au declarat două dintre surse.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a făcut marți referire la propunerea președintelui Trump ca Ucraina să ofere SUA acces la metale și minerale-cheie pentru inovații tehnologice în schimbul primirii ajutorului militar american, susținând că, prin aceasta, Washingtonul sugerează guvernului de la Kiev că, de acum înainte, „asistența nu va mai fi gratuită”, iar Ucraina va trebui să plătească pentru ea «pe o bază comercială».