Administrația Trump, blocată de un judecător să deporteze migranți în țări terțe în care sunt în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un judecător din SUA a interzis vineri administrației Trump să continue deportarea de migranți în alte ţări decât cele de origine, fără a le oferi acestora șansa de a demonstra că se tem de persecuție, tortură sau moarte dacă ar fi trimiși acolo.

Membri ai bandei Tren de Aragua transferați în El Salvador FOTO EPA-EFE

Judecătorul districtual Brian Murphy a emis o ordonanță prin care interzice administrației Trump să deporteze orice cetățean străin într-o țară care nu este menționată în mod explicit în ordinul său de expulzare, fără a-i oferi mai întâi posibilitatea de a-și exprima îngrijorările legate de siguranța personală.

Pârâții susțin că Statele Unite pot trimite un străin deportabil într-o țară care nu este țara sa de origine, unde ar putea fi torturat sau ucis, fără a i se oferi acelei persoane șansa de a le spune autorităților că se confruntă cu un pericol grav sau cu moartea din cauza unei asemenea expulzări”, a scris judecătorul Murphy, citat de ABC News.

Decizia judecătorească reprezintă un obstacol pentru politica administrației Trump de a expulza cetățeni străini în țări precum El Salvador, Honduras sau Panama, chiar și în cazurile în care aceștia nu au un ordin de deportare către respectivele state.

Interdicţia reprezintă cel mai recent eşec al măsurilor de reprimare a imigraţiei lansate de preşedintele Donald Trump la preluarea mandatului la 20 ianuarie. Administraţia a declarat deja în documentele depuse în instanţă că intenţionează să facă apel la decizia lui Murphy.

Decizia cere Departamentului pentru Securitate Internă al SUA să ofere persoanelor o "oportunitate semnificativă" de a solicita ajutor legal împotriva deportării înainte ca acestea să fie trimise în ţări terţe.

"Curtea a constatat că este probabil ca aceste deportări să fi fost sau să fie executate în mod eronat şi că reclamanţii nu au avut cel puţin nicio ocazie să demonstreze prejudiciile substanţiale cu care s-ar putea confrunta", a scris Murphy, numit de predecesorul democrat al lui Trump, Joe Biden.

Multe dintre persoanele deportate în ţări terţe sunt refugiaţi cărora li s-a acordat protecţie împotriva întoarcerii în ţările lor de origine, unde s-ar confrunta cu persecuţii sau tortură, potrivit lui Anwen Hughes de la Human Rights First, un avocat al reclamanţilor.

După ce Murphy a emis un ordin de restricţie temporară în martie, Departamentul de Securitate Internă a emis noi orientări care prevăd că, înainte ca un migrant să poată fi deportat într-o altă ţară, nou identificată, guvernul SUA trebuie să fi primit asigurări diplomatice că acesta nu va fi persecutat sau torturat acolo.

Conform noilor orientări, în cazul în care Statele Unite nu primesc astfel de asigurări sau nu le consideră credibile, autorităţile vor trebui să notifice migrantul şi să evalueze orice temeri de tortură sau persecuţie pe care le ridică înainte ca acesta să poată fi expulzat.

Administraţia i-a cerut lui Murphy să anuleze ordinul de restricţie în lumina noilor orientări, dar judecătorul a declarat vineri că acestea nu protejează drepturile fundamentale.