Rusia cere retragerea trupelor ucrainene înainte de orice încetare a focului

0
Publicat:

La negocierile de pace de vineri din Istanbul, Rusia a cerut retragerea trupelor ucrainene din regiunile ocupate înainte de a accepta un acord de încetare a focului, potrivit unui oficial ucrainean.

Rusia cere retragerea trupelor ucrainene înainte de orice încetare a focului FOTO: Reuters

Negociatorii ruși au cerut Ucrainei, la întâlnirea de pace desfășurată vineri în Istanbul, să își retragă trupele din toate regiunile revendicate de Moscova — Donetsk, Zaporizhzhia, Herson și Luhansk — ca o condiție prealabilă pentru încheierea unui armistițiu. Informația a fost furnizată pentru Reuters de un înalt oficial ucrainean implicat în discuții.

Aceasta a fost prima întâlnire față în față dintre părțile aflate în conflict după martie 2022, la câteva săptămâni după invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina. Întâlnirea a durat doar o oră și 40 de minute și s-a soldat cu un acord privind schimbul a 1.000 de prizonieri de război de fiecare parte. Nu a fost precizată data exactă a acestui schimb.

Kremlinul a refuzat să comenteze condițiile impuse de Rusia, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov declarând că negocierile trebuie să rămână „absolut confidențiale”.

Ucraina cere sancțiuni mai dure după un nou atac rusesc

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut sâmbătă sancțiuni mai severe împotriva Moscovei, după ce un atac cu dronă rusească a ucis nouă pasageri ai unui autobuz în regiunea Sumî, în nord-estul Ucrainei.

„A fost o crimă deliberată împotriva civililor”, a declarat Zelenski. „Trebuie să exercităm presiune asupra Rusiei pentru a opri aceste crime. Fără sancțiuni mai dure, fără presiune reală, Rusia nu va căuta o diplomație autentică.

Ministerul rus al Apărării a susținut că ținta vizată în Sumî a fost una militară și că forțele ruse au capturat o nouă localitate în estul Ucrainei.

Reacții internaționale: „Rusia nu este serioasă”

Negocierile din Istanbul au atras reacții dure din partea aliaților Ucrainei. Ministrul britanic de externe, David Lammy, a declarat pentru Reuters: „Vedem din nou tergiversări din partea Rusiei și lipsă de voință pentru o pace durabilă în Ucraina. Din nou, Rusia nu e serioasă.”

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a spus că discuțiile au fost „fără rezultat”: „Astăzi, ce avem? Nimic. Și vă spun că, în fața cinismului lui Putin, sunt sigur că președintele Trump, atent la credibilitatea Statelor Unite, va reacționa.

Presiune din partea lui Trump și lipsă de coerență

Atât Ucraina, cât și Rusia se confruntă cu presiuni din partea președintelui american Donald Trump, care a numit conflictul „acest război stupid” și a amenințat că va renunța la orice efort de mediere dacă nu vede progrese clare.

Deși Trump l-a îndemnat public pe Zelenski să accepte negocierile directe cu Rusia în Turcia, în ajunul întâlnirii a declarat că „nu se poate face niciun progres în direcția păcii până când nu va discuta personal cu Putin.

Kremlinul a transmis că președintele Putin este pregătit să se întâlnească cu Trump, dar o astfel de întâlnire trebuie pregătită cu atenție pentru a produce rezultate. Totuși, nu a existat niciun contact oficial între Moscova și Washington de la discuțiile de vineri.

Moscova: Putin ar putea discuta cu Zelenski, dar doar cu „anumite condiții”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a mai declarat că președintele Putin ar putea accepta o întâlnire cu Zelenski, dar numai dacă „se ajunge la anumite înțelegeri”, fără a detalia natura acestora.

Președintele Zelenski îl provocase pe Putin la o întâlnire directă la începutul săptămânii, provocare care nu a primit răspuns.

Medierea Turciei și noile sancțiuni UE

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a declarat că Turcia este hotărâtă să continue rolul său de mediator în conflict.

În același timp, Uniunea Europeană lucrează la un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. „Scopul acestui pachet trebuie să fie sufocarea economiei ruse”, a declarat recent Franța.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a confirmat că se lucrează la acest nou set de sancțiuni. Totuși, după mai bine de trei ani de sancțiuni progresive, este incert cât de mult mai pot influența acestea comportamentul Moscovei.