National Endowment for Democracy, primul ONG străin declarat „indezirabil“ în Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Organizaţia americană National Endowment for Democracy are drept obiectiv promovarea democraţiei în lume FOTO whatsupic.com

Organizaţia americană National Endowment for Democracy (NED), al cărei obiectiv este promovarea democraţiei în lume, a fost declarată „indezirabilă“ în Rusia, fiind primul ONG străin etichetat astfel în baza unei legi promulgate în mai de preşedintele rus Vladimir Putin, relatează Le Figaro.

Organizaţiile străine declarate „indezirabile“ de autorităţile de la Moscova trebuie să îşi înceteze activităţile desfăşurate în Rusia.

National Endowment for Democracy a reacţionat imediat după anunţarea acestei decizii de către Parchetul rus.

„Această lege, precum şi cele care o precedă, contrazice atât Constituţia rusă, cât şi numeroase legi şi tratate internaţionale“, a protestat organizaţia americană într-un comunicat.

„Ţelul real al acestor legi este de a-i intimida şi izola pe cetăţenii ruşi“, se mai arată în comunicat.

De asemenea, Departamentul american de Stat s-a declarat „profund tulburat“ faţă de această decizie.

Potrivit unui comunicat al Washingtonului, decizia Moscovei de a declara drept „indezirabilă“ organizaţia National Endowment for Democracy constituie un semn de „creştere a reprimării vocilor independente de către Guvernul rus“.

„Cerem Guvernului rus să-şi menţină obligaţiile internaţionale privind libertăţile de exprimare, de reuniune paşnică, de asociere şi privind (respectarea) statului de drept“, a adăugat diplomaţia americană în comunicat.

Fondată în 1983, National Endowment for Democracy, cu sediul la Washington, are drept obiectiv „dezvoltarea şi consolidarea instituţiilor democratice în lume“ şi obţine cea mai mare parte din finanţări din partea Congresului american, potrivit site-ului său.

Parchetul rus consideră, însă, că organizaţia americană „constituie o ameninţare pentru bazele sistemului constituţional al Rusiei, precum şi pentru apărarea şi securitatea sa“.

La începutul lunii iulie, senatori ruşi au propus impunerea de interdicţii pentru 12 organizaţii străine, între care National Endowment for Democracy.

Pe această listă cu organizaţii „indezirabile“ figura de asemenea fundaţia americană MacArthur, care a anunţat, miercurea trecută, că îşi încetează activităţile în Rusia, unde finanţa, începând din 1992, burse în domeniile educaţiei şi drepturilor omului.

De asemenea, Comitetul rus împotriva torturii, unul dintre ultimele organizaţii de apărare a drepturilor omului active în Cecenia, a anunţat că preferă mai degrabă să-şi înceteze activităţile decât să fie etichetată drept „agent străin“.

Mai multe pentru tine:
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Este considerată o delicatesă, însă te poate ucide. Cea mai periculoasă brânză din lume se fabrică în Europa
Povestea Kibuțului, hub-ul gastronomic și cultural de la Gărâna. Un mic restaurant, în finala Destinației Anului 2024 FOTO
Recomandări ANPC de 1 Mai: Refuzaţi produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea
Putin, probabil, nu a ordonat uciderea lui Navalnîi, au estimat serviciile secrete americane
Descalificare la Survivor All Stars România. Cine este concurentul care va părăsi competiția din Republica Dominicană
Mituitorul judecătoarei din Suceava care se droga a evadat din arestul la domiciliu chiar înainte de condamnare
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”