Aleksei Navalnîi îi cere Moscovei să-i înapoieze hainele: „M-au trimis complet gol în Germania. O probă vitală”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleksei Navalnîi alături de soţia sa FOTO EPA-EFE

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a anunţat luni că urme de Noviciok au fost găsite atât în organismul său, cât şi pe corpul său, şi a cerut Moscovei să-i restituie îmbrăcămintea pe care o purta în ziua în care a fost otrăvit. Este o „probă vitală”, a declarat el, potrivit AFP.

„Înainte de a fi autorizat să fiu adus în Germania, ei mi-au luat toate hainele şi m-au trimis complet gol. Având în vedere că s-a găsit Noviciok pe corpul meu şi că o metodă de infectare prin contact este foarte probabilă, hainele mele sunt o probă materială foarte importantă”, a scris pe blog Navalnîi, care se află în prezent în convalescenţă într-un spital din Berlin

„Cer ca hainele să fie atent ambalate într-un sac de plastic şi să-mi fie înapoiate”, adaugă opozantul.

Moscova se face că anchetează

Navalnîi, căruia i s-a făcut rău în timpul unui zbor în Rusia, la 20 august, a fost internat mai întâi într-o instituţie din Siberia, după care a fost transferat în Germania, unde s-a conchis că a fost otrăvit cu Noviciok - un agent neurotoxic conceput de către specialişti sovietici în scopuri militare, transmite AFP, potrivit news.ro.

Moscova a respins această posibilitate, în pofida concluziilor în acest sens ale unor laboratoare din trei ţări: Germania, Franţa şi Suedia.

Potrivit susţinătorilor lui Navalnîi, urme de Noviciok au fost găsite pe o sticlă de apă luată din camera de hotel la care a stat în Siberia.

Navalnîi a luat luni în derâdere verificările preliminare efectuate de Poliţia Rusă a Transporturilor, din cauza spitalizării sale, după ce i s-a făcut rău în avion, însă fără a deschide o anchetă oficială.

Este „ca şi cum aş fi căzut într-un supermarket şi mi-aş fi rupt piciorul”.

Poliţia a anunţat, la rândul său, într-un comunicat, că investigaţiile „continuă” şi că a interogat până în prezent „aproximativ 200 de persoane” care s-au aflat în contact cu Navalnîi sau care au fost martore ale sejurului său în Siberia.

Poliţia a anunţat că a trimis cereri de asistenţă juridică Germaniei, Franţei şi Suediei, care au rămas „fără răspuns”.

Iubirea ca medicament

O purtătoare de cuvânt a opozantului, Kira Iarmîş, a apreciat într-un mesaj postat pe Twitter că „Ministerul rus de Interne face tot ce poate pentru a ascunde crima, nu pentru a o soluţiona”.

Ea anunţă că a fost convocată de către Poliţia Transporturilor la interogatoriu şi că şi-a anunţat intenţia de a nu se prezenta, acuzând autorităţile că tătăgănează procedurile, cu scopul de a nu deschide o anchetă penală.

Ivan Jdanov, un membru al echipei opozantului Kremlinului, a confirmat că Poliţia Rusă a Transporturilor a convocat-o, între alţii, pe purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi la interogatoriu în cadrul anchetei prealabile.

Termenul de 30 de zile al deschiderii unei anchete cu privire la un caz penal a trecut, iar persoanele convocate nu intenţionează să se prezinte, a precizat Jdanov.

Într-o nouă postare pe Instagram, Navalnîi i-a adus un omagiu soţiei sale, Iulia, care în timpul celor trei săptămâni cât s-a aflat în comă, „venea să vorbească, să cânte şi să pună muzică”.

„Acum ştiu sigur, mulţumită experienţei mele, că iubirea vindecă şi readuce la viaţă”, scrie el.