VOLUNTARIAT Cercetaşii de astăzi, pionierii de altădată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
EDUARD BÂZGU Câțiva membri ai Mișcării Scout din Moldova, îmbrăcați în uniforme

Sunt tineri, activi și promovează binele. Cei 2.500 de membri ai Mişcării Scout din Moldova spun că fac asta zilnic, necondiționat, şi nu așteaptă nimic în schimb. Spre deosebire de semenii lor din perioada sovietică, nu îndoctrinează copiii, ci îi educă, fiind un sprijin mai ales pentru micuţii din familiile nevoiaşe.

Confundaţi cu pionierii fostului regim, tinerii cercetaşi nu stau nicio zi locului. Călătoresc, merg în tabere, cutreieră păduri, sădesc copaci, totul de dragul prosperării. „Nu ne prea cunoaşte lumea, deşi clubul nostru activează deja de mai mult de un deceniu. Astăzi, facem parte din Organizaţia Mondială a Mişcării Scout şi ţinem legătura cu colegii din întreaga lume, învăţăm unii de la alţii metode alternative de educare a copiilor şi tinerilor, suntem o mare familie", spune Irina Ceban, responsabilă de relaţii internaţionale, care e cercetaş de zece ani.

„Activitatea noastră se bazează pe mai multe principii universale, în fiecare ţară însă se pune accent pe punctul vulnerabil. Pe noi ne preocupă mai mult responsabilitatea socială. În special vara, mergem în tabere pentru copii, organizăm ateliere de lucru, acordăm ajutor micuţilor care au părinţii plecaţi peste hotare. Noi nu îi ajutăm material, ci doar îi susţinem emoţional, îi antrenăm în activităţile noastre, le oferim posibilitatea de a face ceva util în timpul liber", explică Irina.

ŞCOALA VIEŢII ÎN PĂDURE

Cu alte cuvinte, în timpul petrecut cu membrii Mişcării Scout, copiii şi tinerii învaţă de toate - de la cum să aprindă focul în pădure, să înstaleze un cort şi să gătească, până la cum să supravieţuiască în condiţii extreme. „Tineretul din zilele noastre nu prea are cu ce se ocupa. Se vorbeşte despre numeroase ONG-uri, proiecte, dar ei tot pierd o grămadă de timp în zadar", explică cercetaşii. Mulţi nu mai sunt demult copii, unii sunt trecuţi şi de 25 de ani, dar au rămas aceiaşi cercetaşi gata oricând de noi aventuri şi fapte bune. Voluntarii încearcă să convingă şi alţi tineri să le urmeze exemplul.

„Sunt membru al Mişcării Scout de 11 ani, este o tradiţie de familie. Tatăl meu a fost lider de cercetaşi în tinereţe, iar eu şi fraţii mei i-am păşit pe urme", povesteşte Inga Vlas, studentă la Medicină. La fel ca şi Inga, Vasile Godoroja este un veteran în organizaţie. „Sunt originar din Orhei, un oraş unde scoutismul este destul de dezvoltat. Sunt fericit că-mi pot petrece timpul liber cu folos pentru mine, dar şi pentru alţii", explică tânărul, care este responsabil în club de relaţiile cu Ministerul Educaţiei.

Membrii Mişcării Scout din Moldova sunt împărţiţi pe categorii: copiii de la 7 la 11 ani sunt numiţi pui de cerbi, cei de la 11 la 14 ani - aventurierii, adolescenţii de până la 18 ani se numesc exploratori, iar tinerii de pâna la 21 de ani sunt numiţi lideri. ;

2.500 DE CERCETAŞI

SCOUTISMUL ESTE O MIŞCARE EDUCATIVĂ FONDATĂ LA ÎNCEPUTUL SEC. XX ÎN ANGLIA DE ROBERT BADEN-POWELL. ASOCIAŢIA CERCETAŞILOR DIN MOLDOVA NUMĂRĂ 2.500 DE MEMBRI, ÎMPĂRŢIŢI ÎN 7 FILIALE: CHIȘINĂU, BĂLŢI, ORHEI, NISPORENI, CAHUL, CAMENCA ȘI ȘTEFAN VODĂ.

Mai multe pentru tine:
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Taiwanul raportează activitate militară chineză după ce Blinken a părăsit Beijingul
Eliza Samara, performanță uluitoare: a câștigat a 5-a oară Liga Campionilor la tenis de masă
Scandal de proporții în SUA: Posibilul vicepreședinte al lui Donald Trump recunoaște că și-a ucis câinele: „Era imposibil de dresat”
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”
Spitale evacuate la Kiev după o amenințare din partea KGB-ului belarus
Antrenorul de minți. Șahistul Flavius Mihailiuc învață copiii să judece corect: „Sunt abilități care le va trebui în viață“
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Sebastian Burduja a venit pe motocicletă să-și depună candidatura la Primăria Capitalei VIDEO