Republica Moldova între Ziua Europei și Ziua Victoriei. Cum au marcat proeuropenii și prorușii
0Ziua de 9 mai a împărțit partidele în două tabere. În timp ce formațiunile proeuropene, inclusiv cea aflată la guvernare, au marcat Ziua Europei, cele proruse, printre care PSRM și partidele apropiate de oligarhul fugar Ilan Șor au sărbătorit Ziua Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei.
De dimineață, liderii de la Chișinău, printre care președinta Maia Sandu, premierul Dorin Recean și președintele Parlamentului, Igor Grosu au depus flori la Complexul memorial „Eternitate” în memoria celor care și-au pierdut viața în cel de-al Doilea Război Mondial. Alături de ei s-a aflat și comisarul european pentru extindere, Marta Kos, aflată în vizită în Republica Moldova cu ocazia Zilei Europei.
Maia Sandu a susținut un discurs atât în limba română, cât și în limba rusă, subliniind că ziua de 9 mai are o dublă semnificație atât pentru țara sa, cât și pentru întreaga lume.
,,Azi este o zi cu semnificație dublă pentru Moldova și pentru întreaga lume. După ce pe 8 mai 1945 a fost anunțată victoria împotriva nazismului, în data de 9 mai 1945 a fost prima zi de pace în Europa după ani de suferință și prăpăd. Victoria Păcii a redat speranța unui viitor construit pe libertate, demnitate, dar și solidaritate între popoare. Ne adunăm împreună cu gândul și inima pentru a comemora una dintre cele mai dureroase pagini din istoria omenirii - cel de-al Doilea Război Mondial. Un război în care au murit peste 70 de milioane de oameni. Pacea și victoria împotriva tiraniei au fost posibile datorită curajului și jertfei înaintașilor noștri, dar și a unității de care au dat dovadă țările lumii ce s-au opus nazismului. Moldova a fost parte a tragediei, dar și parte a Victoriei Păcii”, a afirmat președintele Maia Sandu.
Maia Sandu: Vrem pace. Vrem libertate
Președintele Republicii Moldova a nuanțat că ,,unii organizează parade grandioase sau glorifică Kremlinul în numele victoriei de acum 80 de ani, dar închid ochii la crimele pe care le comite azi Rusia în Ucraina. Cum pot vorbi ei despre eliberare, în timp ce Moscova ucide, bombardează și torturează oameni nevinovați? De ce unii cred că viețile curmate azi în Herson sau Bahmut ar conta mai puțin decât cele pierdute la Stalingrad sau Leningrad? Suferința nu are două măsuri. Nu poți comemora victimele trecutului, în timp ce justifici crimele prezentului. Noi, moldovenii, am trăit prea multe tragedii în istoria noastră. Nu mai vrem tiranie, nu mai vrem război. Vrem pace. Vrem libertate”.
Semnarea acordului
Ulterior, oficialii moldoveni și europeni au semnat acordul privind Planul de Creștere pentru Moldova, care prevede un sprijin de 1,9 miliarde de euro din partea Uniunii Europene.
,,Acordul semnat astăzi este o expresie clară a prieteniei și solidarității europene față de Moldova. Suntem deja în mijlocul procesului de aderare și avem încrederea partenerilor europeni că vom reuși. Prin solidaritate externă și unitate internă, vom reuși să fim gata să devenim stat membru al Uniunii Europene în 4 ani”, a subliniat șeful Cabinetului de miniștri, Dorin Recean.
,,Sprijinul în valoare de 1,9 miliarde de euro oferit de Uniunea Europeană este doar începutul. Acești bani vor finanța proiecte esențiale în domenii precum transportul, energia, serviciile, industria și agricultura. Proiecte care aduc oportunități pentru companii și salarii pentru angajați. Aceasta înseamnă Uniunea Europeană: prieteni adevărați, alături de moldoveni, care cred în viitorul european al Moldovei”, a menționat președintele Parlamentului, Igor Grosu.
La prânz a fost dat startul sărbătorii Zilei Europei în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) din centrul Chișinăului, unde a fost amenajat Orășelul European, unde 19 state membre ale UE își împărtășesc vizitatorilor tradițiile culturale și culinare. În același timp, sunt prezentate informații despre 56 de proiecte finanțate de UE în diverse domenii, precum dezvoltarea rurală, economică sau socială.
Sărbătoarea va culmina cu un concert susținut de artiști din Republica Moldova, printre care Vali Boghean, Zdob și Zdub, și LUPII lui Calancea, împreună cu GUZ și Surorile Osoianu. Pe scenă vor urca și interpreți din Ucraina, printre ei fiind și formația Vopli Vidopliasova.
În 2025, Ziua Europei este marcată în mai multe localități ale statului vecin, având genericul: „Pace, prosperitate, demnitate – Europa ești tu!”
,,Anul acesta, de Ziua Europei, să ne reafirmăm angajamentul față de valorile care ne unesc și ne fac puternici: Pacea, Prosperitatea și Demnitatea. Pentru că Europa nu este doar un loc. Europa este o idee. Europa este o alegere. Europa este familia ta. Și Europa ești TU”, a declarat Janis Mazeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.
Prorușii s-au unit de Ziua Victoriei
În aceeași zi, reprezentanții Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), precum și ai Blocului Victorie, condus de oligarhul fugar Ilan Șor, au organizat Marșul Memoriei cu ocazia Zilei Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Această sărbătoare este marcată în țări precum Rusia pentru a comemora victoria asupra Germaniei naziste în cel de-Al Doilea Război Mondial.
,,-Sărbătoriți Ziua Europei?
-Nu, Ziua Victorie”, a răspuns Vladimir Vladimir Voronin, ex-președinte al Republicii Moldova și în prezent lider al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), fiind întrebat de jurnaliști dacă marchează Ziua Europei.
Mulți participanți, printre care fostul șef de stat și actual lider al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, cercetat penal în mai multe dosare, au purtat în piept panglica bicoloră, un simbol asociat agresiunii ruse în Ucraina și interzis din acest motiv în țara vecină.
,,Acum 80 de ani, străbunicii, bunicii și tații noștri au săvârșit o faptă eroică nemuritoare. Ei au apărat nu doar pământul, ci și viitorul nostru. Tocmai de aceea, astăzi, când există tot mai multe tentative de a șterge pagini din istoria noastră comună, este mai important ca oricând să păstrăm adevărul și să-l transmitem generațiilor următoare. Memoria din inimile noastre trebuie să dăinuie – este datoria noastră”, a subliniat socialistul Igor Dodon.
Cu panglică interzisă în piept
Socialiștii au sfidat legea în mod repetat, purtând panglica bicoloră inclusiv în ultimii doi ani la evenimente similare în ciuda avertismentelor autorităților. Responsabilii Ministerului Afacerilor Interne au reiterat că „legea prevede că purtarea simbolurilor care promovează războiul, cum este panglica Sfântului Gheorghe, constituie contravenție”.
Diana Fetco, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliției (IGP), a declarat pentru „Adevărul” că polițiștii au constatat mai multe încălcări de acest fel, iar toate persoanele implicate vor fi sancționate.
Legea prevede, pentru persoanele fizice, o amendă de până la 9.000 de lei moldovenești, echivalentul a circa 465 de euro sau până la 60 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității. Persoanele cu funcție de răspundere pot fi amendate cu până la 18.000 de lei moldovenești (aproximativ 927 de euro), iar persoanele juridice- cu până la 30.000 de lei moldovenești, echivalentul a aproape 1.545 de euro.
Între timp, Ion Ceban, primarul Chișinăului și membru al Blocului Alternativa, a afirmat că regretă faptul că, în această zi, societatea este împărțită.
,,Astăzi, de Ziua Victoriei, ca în fiecare an, venim la Complexul Memorial „Eternitate” pentru a comemora și a păstra vie memoria celor care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial și pentru a le transmite multă sănătate celor puțini veterani care mai sunt în viață, cei care au luptat pe câmpul de luptă acum 80 de ani.Este o zi în care vreau ca politica să fie lăsată la o parte și să transmitem mesajul de unitate și de pace pentru noi toți.Și îmi pare rău că această zi este folosită în scopuri politice de unii sau alții, iar societatea, în continuare, este împărțită”, a adăugat edilul Ion Ceban.