Ponderea exporturilor moldoveneşti în UE marchează o ascensiune puternică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comerţul exterior al Republicii Moldova a înregistrat în luna mai un declin, exporturile diminuându-se cu 16,2%, iar importurile - cu 22% faţă de perioada similară a anului precedent.

Potrivit datelor publicate de Biroul Naţional de Statistică (BNS), exporturile de mărfuri s-au cifrat, în mai, la 1,72 miliarde de dolari, cu 14,3% mai mult faţă de luna precedentă şi cu 14,3% mai puţin comparativ faţă de luna similară a anului trecut. În ianuarie-mai curent, Republica Moldova a exportat mărfuri în valoare de 812,3 milioane de dolari, volum inferior celui realizat în perioada similară din anul 2014 cu 16,2%.

Informaţia statistică relevă faptul că, deşi volumul exporturilor moldoveneşti în UE s-a redus nesemnificativ comparativ cu primele 5 luni ale anului trecut, ponderea acestora în totalul exporturilor a crescut de la 53,8% la 64,6% în ianuarie-mai 2015.

În acelaşi timp, cota livrărilor de produse moldoveneşti în ţările CSI s-a redus de la 31,8%, cât era în ianuarie-mai 2014, la 22,4% în perioada respectivă a acestui an. Republica Moldova a exportat în statele membre ale CSI cu 40,8% mai puţine mărfuri.

Totodată, importurile de mărfuri realizate, în mai, au însumat 328 milioane de dolari, cu 0,4% mai puţin faţă aprilie şi în scădere cu 24,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În ianuarie-mai curent, importurile au totalizat 1,63 miliarde de dolari, cu 22% mai puţin decât în perioada similară a anului trecut. Republica Moldova a importat mai puţine mărfuri din Uniunea Europeană. Astfel, valoarea importurilor de mărfuri europene s-a redus, în primele cinci luni ale acestui an, cu 23,1%, deţinând o pondere de 47,7% în totalul importurilor. 

Şi cota volumului de mărfuri importate din CSI a scăzut de la 27,9% la 26,6%, valoarea acestora înregistrând o diminuare de 25,6% comparativ cu primele cinci luni ale anului trecut.

Decalajul considerabil în evoluţia exporturilor şi importurilor a determinat acumularea, în ianuarie-mai, a unui deficit al balanţei comerciale în valoare de 821,3 milioane de dolari SUA.

Amintim că, ieri, ministrul Finanţelor, Anatol Arapu, a declarat că valoarea comerţului exterior prevăzută în buget este mai mare decât datele înregistrate, ceea ce afectează şi suma încasărilor vamale furnizate.