Hepatita omoară pe capete moldovenii. 95% din bolnavi nu sunt trataţi de către stat, fiind sfătuiţi să de medici doar sa ţină dietă alimentară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

3.700 de oameni din Moldova sunt răpuşi în fiecare an de consecinţele afecţiunilor virotice ale ficatului. Şi asta pentru că statul nu le oferă tratamentul necesar, care este gratuit, conform legi. Doar 5% din cei 9.000 de bolnavi diagnosticaţi anual cu hepatită virală C sunt vindecaţi ca la carte, restul fiind îndemnaţi să ţină dietă.

Ana C. (56 de ani) din satul Sipoteni, raionul Călăraşi este de zece ani purtătoarea virusului hepatic C, după ce s-a infectat la o clinică stomatologică. Femeia spune că este în viaţă şi astăzi doar pentru că a ignorat sfatul medicului infecţionist de la spitalul raional şi a venit de capul ei la Chişinău.


„Doctorul din Călăraşi mi-a spus: «Du-te, femeie, acasă! Boala este gravă, oricum n-ai să te lecuieşti, aşa că n-are rost să mergi la Spitalul Republican». Dar eu am familie şi mai vreau să trăiesc", povesteşte femeia, suspinând. Complet descurajată de medici, Ana n-a lăsat mâinile jos. A început să se informeze singură din ziare şi să caute o soluţie pentru problema ei. Din vorbă în vorbă, a ajuns la Spitalul Republican, unde a fost consultată de doctori.


La fel ca şi Ana, majoritatea din cei 31.000 de hepatici din Moldova s-au îmbolnăvit prin anii 70-80, când nu se cunoştea mai nimic despre virusul de tip C. „Pe atunci, în spitale se făceau injecţii cu aceeaşi seringă la mai mulţi bolnavi", spune Vlada Dumbravă, specialist principal în hepatologie la Ministerul Sănătăţii.


Foto: Mulţi se infectează cu virusul hepatic de tip C în timpul intervenţiilor chirurgicale

Medicii estimează că numărul bolnavilor este cu mult mai mare decât arată statisticile oficiale. Mulţi nici nu-şi dau seama că au luat virusul, spun doctorii, deoarece pacienţii nu manifestă niciun simptom la îmbolnăvire.


Hepatita în sine nu este periculoasă, însă nefiind tratată corect şi la timp, poate degenera în ciroze sau cancer hepatic. Aceste boli sunt pe locul trei în „topul" maladiilor de care mor moldovenii. Anual, circa 3.700 de oameni se sting din cauza bolilor grave de ficat.


Tratamentul costă
260.000 de lei pe an


Cura de tratament antiviral care distruge complet virusul hepatic C din sânge costă 260 de mii de lei pe an. În Republica Moldova, în fiecare an, doar 300 de norocoşi ajung să beneficieze de aceste proceduri, restul bolnavilor fiind sfătuiţi să ţină dietă strictă din care să fie exclus alcoolul. O comisie de medici selectează pacienţii pentru tratament antiviral din rândul celor care sunt aproape să-şi dea sfârşitul.


Vera D., o femeie care lucrează la aeroport, a aşteptat tocmai trei luni să-i vină rândul la medicaţie. „Aveam dureri îngrozitoare, iar analizele de sânge erau foarte rele. Abia atunci au convocat comisia şi m-au pus la tratament", povesteşte femeia, care crede că s-a infectat la maternitate, atunci când a născut.


Ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, recunoaşte că avem o mare problemă la acest capitol, dar nu are deocamdată soluţii. „Ca să-i tratăm pe toţi nu ne-ar ajunge nici spitale şi nici bani, chiar dacă am cheltui jumătate din bugetul de stat", ne-a declarat Usatâi. Ministrul le sugerează bolnavilor puşi pe lista de aşteptare să „ducă un mod sănătos de viaţă, să se lipsească de alcool, să se ducă la sanatoriu şi să mănânce fructe şi legume".

Virusul de tip C, fără vaccin

Bolnavii care nu sunt trataţi cu medicaţie antivirală primesc hepatoprotectoare, care menţin funcţia ficatului. Numai o parte din acestea sunt compensate, costul pastilelor pe care bolnavii le procură lunar ridicându-se la o mie de lei. Dacă virusul hepatic C poate fi tratat, cel de tip B rămâne pentru toată viaţa. Din anul 1995, în Moldova toţi nou-născuţii sunt vaccinaţi împotriva hepatitei B, cazurile de îmbolnăvire reducându-se de la an la an. În schimb, numărul hepatitelor C este în creştere, împotriva acestui tip de virus nefiind descoperit încă un vaccin.