Dosarul lui Ilan Shor privind frauda de la BEM a fost trimis în instanţă. Primarul de Orhei afirmă că în spatele schemei a stat Vlad Filat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dosarul primarului de Orhei, Ilan Shor, învinuit de delapidarea şi spălarea a peste 5 miliarde de lei, a ajuns în instanţă. Fostul şef al Băncii de Economii riscă până la 15 de ani de închisoare.

Shor este învinuit că ar fi obţinut prin înşelăciune peste 5 miliarde de lei de la BEM pe care i-ar fi spălat prin intermediul a zeci de companii offshore, sumă confirmată şi de memorandumul KROLL.

Omul de afaceri a obţinut bani de la BEM prin oferirea de credite mai multor companii ce ar aparţin acestuia, iar drept garanţie privind rambursarea mijloacelor financiare obţinute ar fi fost nişte contracte fictive, încheiate cu un şir de bănci din Federaţia Rusă. 

Shor i-ar fi convins pe membrii Consiliului de administrare al BEM să voteze pentru creditarea companiilor sale, dar a ascuns că el este proprietarul de facto a acestora. Membrii Consiliului au recunoscut că au fost induşi în eroare de şeful lor, care le-ar fi  dat asigurări că debitorii sunt agenţi economici serioşi, iar afacerea este profitabilă pentru bancă, datorită dobânzilor mari pe care le vor primi după rambursarea creditelor.

De asemenea, a fost demonstrat că pentru a ascunde provinienţa banilor, Shor a efectuat mai multe transferuri de pe conturile unor companii offshore pe altele, fapt confirmat de procurorii de peste hotare.

Primarul de Orhei, în continuare nu recunoaşte implicarea în schema frauduloasă, declarând că ea a fost pusă la cale de fostul premier, Vlad Filat, care I l-a prezentat pe omul de afaceri Veaceslav Platon, cu rugămintea de a-l ajuta ca prin aceste credite, dovedite ulterior frauduloase, să-şi rezolve problemele legate de stingerea unor datorii faţă de alte bănci din Republica Moldova. Procurorii consideră însă că Shor trebuie să răspundă penal în acest caz pentru spălare de bani şi escrocherie în proporţii deosebit de mari, infracţiuni care prevăd o pedeapsă de pînă la 15 ani.

Cauza va fi judecată de către Judecătoria Biucani, informează Secţia relaţii publice a Procuraturii Generale.