Ce se ascunde în spatele anunţului companiei britanice Canyon Oil despre intenţia de a extrage petrol şi gaze de şist în Republica Moldova
0Britanicii de la Canyon Oil and Gas Ltd. susţin că ar deţine două perimetre de hidrocarburi în sudul ţări noastre şi că intenţionează să desfăşoare lucrări de explorare a gazelor şi petrolului de şist, prin fracturare hidraulică. Administraţia Valiexchimp, companie ce figurează drept partener al Canyon, spune că britanicii nu au dat dovadă de seriozitate.
Într-o prezentare de pe pagina web a Canyon Oil and Gas Ltd., care parcă în glumă are şi menţiunea "strict confidenţial" ,se afirmă că firma ar deţine două perimetre de explorare a hidrocarburilor în ţara noastră, precum şi a unui zăcământ de petrol, care este deja în producţie. Totodată în prezentare se spune că scopul companiei este explorarea de gaze şi petrol de şist în Republica Moldova, prin fracturare hidraulică, în vederea demarării ulterioare a producţiei comerciale.
Canyon susţine chiar că ar colabora cu Ministerul Geologiei (care nu există în Republica Moldova) la întocmirea unui studiu preliminar pentru "o mai bună înţelegere a sistemului de şisturi bituminoase”.
Canyon Oil and Gas Ltd., companie înfiinţată în aprilie 2011, cu sediul la Londra, mai anunţă că ar fi investit până în prezent circa un milion de doari în activităţile din sudul Republicii Moldova, iar rezultatul a fost o producţie de circa 2.500 de barili de petrol dintr-o sondă în intervalul februarie-august, la un cost net de 70 de dolari pentru un baril. Potrivit prezentării companiei o altă sondă ar fi intrat în producţie în septembrie.
Prezentarea britanicilor este una "strict confidenţială"
Planurile celor de la Canyon Oil and Gas Ltd. prevăd dublarea producţiei la Văleni, prin modernizarea facilităţilor de extracţie, respectiv instalarea de echipament suplimentar modern de foraj.
Britanicii nu şi-au respectat angajamentele
Valentin Bodişteanu, directorul Valiexchimp, companie ce exploatează zăcămintele de petrol şi gaze din sudul Republicii Moldova se arată surprins de afirmaţiile celor de la Canyon.
"La finele anului trecut am semnat cu firma Canyon un memorandum prin care ei se angajau să facă investiţii importante în prospecţiuni în perimetrele pe care le exploatăm. După ce a alocat peste 600.000 de dolari pentru prospecţiuni, Canyon a încetat investiţiile pentru că nu avea bani. De fapt memorandumul nu mai este valabil din luna aprilie", a explicat omul de afaceri.
Valentin Bodişteanu a mai spus că memorandumul mai prevedea că firma britanică avea dreptul la 80% din profit, iar companiei moldoveneşti îi rămân 20%.
În prezentare cei de la Canyon vorbesc şi despre perspectivele folosirii fracturării hidraulice la extracţia de gaz de şist la Victorovca şi Baimaclia, Cantemir
Legături cu Soros şi cu România
Portalul energyreport.ro susţine că acţionarii-fondatori ai companiei, care asigură şi managementul acesteia, sunt executivi cu experienţă în industria internaţională de petrol şi gaze, fiind experţi în gaze de şist şi alte hidrocarburi neconvenţionale.
Astfel, Philip Thompson, fondator şi managing director, este şi fondator al San Leon Energy, unul din liderii industriei gazelor de şist din Europa, cu operaţiuni semnificative în acest sector în Polonia, Ucraina şi Spania. Miliardarul George Soros controlează un pachet de circa 23% din acţiunile San Leon Energy, prin intermediul companiei sale de administrare de fonduri de hedging, Soros Fund Management.
San Leon Energy, fosta Aurelian Oil&Gas, deţine o concesiune de gaze şi în România, la Bîlca, în judeţul Suceava, în apropiere de Mănăstirea Putna. Potrivit celor de la San Leon Energy, prima sondă pe concesiunea respectivă ar trebui forată până la sfârşitul acestui an.
Directorul financiar al Canyon Oil and Gas Ltd., Daniel Stewart-Roberts, este partener în cadrul gigantului de audit Deloitte, pentru care a lucrat şi în România. În prezentare se precizează că Stewart-Roberts vorbeşte limba română.
Luna trecută, Canyon Oil and Gas Ltd. a semnat un acord cu compania irlandeză Aminex, potrivit căruia irlandezii urmează să preia integral Canyon Oil and Gas Ltd. Principalele operaţiuni ale celor de la Aminex se derulează în Tanzania, unde firma deţine două concesiuni de gaze naturale. În acord se specifică faptul că activele Canyon Oil and Gas Ltd.din Republica Moldova sunt estimate la circa 2 milioane de dolari.