UPDATE Ciocniri armate în Nagorno-Karabah între Armenia şi Azerbaidjan, soldate cu victime

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Situaţia din Nagorno-Karabak s-a înrăutăţit

Azerbaidjanul şi Armenia au anunţat sâmbătă o acutizare dramatică a situaţiei în Nagorno-Karabah, cele două părţi acuzându-se reciproc de acţiuni ofensive active, informează agenţiile de presă ruse Interfax şi RIA Novosti, preluate de agerpres.ro.

UPDATE 18.18 Doisprezece militari azeri au fost ucişi şi elicopter a fost doborât de forţele armene în Nagorno-Karabah, a comunicat sâmbătă Ministerul Apărării de la Baku, citat de AFP.

- Ştirea iniţială-

„Există morţi de ambele părţi. Partea azeră a suferit pierderi în ceea ce priveşte efectivele umane şi tehnice. A fost doborât un elicopter azer“, a anunţat secretarul de presă al Ministerului armean Apărării, Arţrun Ovanisian, subliniind că anterior Azerbaidjanul a trecut la acţiuni ofensive în zona Nagorno-Karabah. De asemenea, potrivit Ministerului Apărării din Armenia, partea azeră a efectuat lovituri aeriene şi asupra unor zone civile.

La rândul său, Ministerul Apărării din Azerbaidjan a subliniat că acuzaţiile sunt „o nouă provocare“ din partea Erevanului şi că niciun elicopter azer nu a fost doborât.

Ministerul rus al Afacerilor Externe a afirmat că analizează situaţia, dar nu a oferit detalii cu privire la acest subiect, notează Russia Today. 

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunţat că preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, este profund îngrijorat în legătură cu informaţiile privind reluarea acţiunilor armate în Nagorno-Karabah şi „îndeamnă părţile implicate în conflict la încetarea imediată a focului“.

Azerbaidjanul şi Armenia, două foste republici sovietice din sudul Caucazului, sunt în conflict de la sfârşitul anilor ‘80 din cauza regiunii Nagorno-Karabah. 

Populată în majoritate de armeni, dar alipită Azerbaidjanului în perioada sovietică, Nagorno-Karabah a fost scena unui război care s-a soldat cu aproximativ 30.000 de morţi în perioada 1988-1994. În ciuda semnării unui acord de încetare a focului, niciun tratat de pace nu a fost semnat, frecvent având loc ciocniri armate. 

Mai multe pentru tine:
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Povestea Kibuțului, hub-ul gastronomic și cultural de la Gărâna. Un mic restaurant, în finala Destinației Anului 2024 FOTO
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Recomandări ANPC de 1 Mai: Refuzaţi produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea
Descalificare la Survivor All Stars România. Cine este concurentul care va părăsi competiția din Republica Dominicană
Putin, probabil, nu a ordonat uciderea lui Navalnîi, au estimat serviciile secrete americane
Mituitorul judecătoarei din Suceava care se droga a evadat din arestul la domiciliu chiar înainte de condamnare
Este considerată o delicatesă, însă te poate ucide. Cea mai periculoasă brânză din lume se fabrică în Europa
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei