Un studiu israelian arată că a patra doză de vaccin anti-COVID-19 creşte numărul de anticorpi, dar „insuficient” pentru a evita infectarea cu Omicron

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A patra doză de vaccin anti-COVID a dus la o creştere a numărului de anticorpi, "care a fost chiar puţin mai mare decât cea obţinută după a treia doză", a dezvăluit Gili Regev-Yochay  FOTO Shutterstock

Cea de-a patra doză a unui vaccin anti-COVID-19 determină o creştere a numărului de anticorpi până la niveluri mai mari decât cele rezultate în urma administrării dozei a treia, dar nu este suficientă pentru a preveni infectarea cu varianta Omicron a noului coronavirus, potrivit rezultatelor preliminare ale unui studiu realizat în Israel.

Sheba Medical Center a administrat cea de-a doua serie de doze "booster" într-un studiu clinic la care au participat personalul acestei clinici şi au studiat efectele generate de a patra doză a vaccinului Pfizer asupra unui grup de 154 de persoane într-un interval de două săptămâni, precum şi efectele induse de a patra doză a vaccinului Moderna asupra unui grup de 120 de persoane la o săptămână după inoculare, a declarat Gili Regev-Yochay, directoarea secţiei de boli infecţioase din această clinică israeliană, conform Reuters.

Aceste rezultate au fost comparate cu cele obţinute de la un grup de control, alcătuit din persoane care nu au primit a patra doză de vaccin. Persoanele din grupul Moderna au primit anterior trei doze de vaccin Pfizer, au precizat reprezentanţii clinicii. 

Vaccinurile au dus la o creştere a numărului de anticorpi, "care a fost chiar puţin mai mare decât cea obţinută după a treia doză", a dezvăluit Gili Regev-Yochay.

De altfel după cum a declarat anterior premierul israelian Naftali Bennett, citând concluzii preliminare ale studiului că, la o săptămână după administrarea celei de-a patra doze, s-a observat o creştere de cinci ori mai mare a numărului de anticorpi la persoanele vaccinate.

"Totuşi, probabil că acest nivel nu este suficient pentru Omicron", a declarat Gili Regev-Yochay.

"Ştim până acum că nivelul de anticorpi necesar pentru a obţine protecţie şi pentru a nu fi infectat cu Omicron este probabil prea ridicat pentru acest vaccin, chiar dacă este un vaccin bun", a mai spus ea.

Descoperirile, despre care reprezentanţii spitalului au spus că sunt primele de acest gen din lume, au fost preliminare şi nu au fost încă publicate.

Israelul este ţara care a implementat cea mai rapidă campanie de vaccinare cu schema iniţială împotriva COVID-19 în urmă cu un an, iar de luna trecută a început să ofere cea de-a patra doză, sau un al doilea "booster", persoanelor din categoriile cele mai vulnerabile şi celor din grupele de mare risc.