Rebelii sirieni au cucerit al doilea oraș major din Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata siriană a anunțat că se retrage din Hama, un oraș important din punct strategic, marcând un al doilea succes major pentru noua coaliție rebelă care a cucerit și orașul Alep săptămâna trecută în urma unei ofensive surpriză, relatează CNN.

Grupările armate anti-Assad au cucerit orașul Hama FOTO PROFIMEDIA

„În ultimele ore, odată cu intensificarea confruntărilor dintre soldații noștri și grupările teroriste și cu creșterea numărului de martiri în rândurile noastre, acestea au reușit să pătrundă în mai multe părți ale orașului și au intrat” în oraș, a transmis armata siriană într-o declarație preluată de agenția de presă de stat SANA.

Alep, al doilea oraș ca mărime din Siria, a fost recucerit săptămâna trecută de grupările rebele după o ofensivă surpriză care a copleșit forțele armate ale președintelui Bashar al-Assad și milițiile aliate.

Rebelii sirieni au spus că vor avansa mai în sud, spre orașul Homs, un alt oraș important, aflat la aproximativ 165 de kilometri de capitala Damasc.

„Oamenii noștri eroici din Homs, a venit timpul vostru. Declarați o revoluție împotriva opresiunii și tiraniei”, a spus Hassan Abdulghani, purtătorul de cuvânt al rebelilor.

Armata siriană opune o „rezistenţă acerbă” la Hama, anunța un ONG

Armata siriană încearcă să oprească avansarea rebelilor spre Hama, al patrulea oraş ca mărime al Siriei, anunța joi Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), a relatat AFP.

„Lupte violente au avut loc în timpul nopţii între rebeli şi forţele regimului, care s-au concentrat în regiunea Jabal Zein al-Abidin, la circa cinci kilometri nord de Hama",  a transmis ONG-ul.

„Trupele guvernamentale opun o rezistenţă acerbă şi încearcă să oprească avansarea rebelilor", a declarat pentru AFP directorul acestui ONG, Rami Abdel Rahman.

O sursă militară, citată de media oficiale siriene, a afirmat miercuri seara că „aviaţia rusă şi siriană, şi forţele de artilerie şi de rachete au întreprins lovituri concentrate asupra teroriştilor” în împrejurimile oraşului Hama.

Ofensiva rebelilor a constituit un eșec major pentru Assad și susținătorii săi din Iran și Rusia, reactivând un război civil care a rămas în mare parte latent în ultimii ani, notează CNN.

Abu Mohammad Al Jolani, liderul Hayat Tahrir Al Sham (HTS), gruparea rebelă din fruntea  ofensivei, a declarat că forțele sale au intrat în Hama pentru a „curăța o rană veche de 40 de ani”.

HTS a fost înființat de Jolani în 2017 după ce a destrămat Frontul al-Nusra, afiliat al Al-Qaida, în Siria, în 2016, din pricina diferențelor ideologice. Jolani a încercat să transforme HTS într-un grup islamist moderat.

Orașul Hama se află într-o poziție strategică, la o răscruce de drumuri cheie în partea central-vestică a Siriei, oferind linii directe de aprovizionare între capitala Damasc și Alep. Rebelii au pătruns pentru prima oară în oraș de la izbucnirea războiului civil, în 2011.

Orașul are, totodată, o semnificație simbolică, fiind locul unuia dintre cele mai brutale masacre din țară, în 1982, când președintele Hafez al-Assad – tatăl actualului președinte – a ordonat armatei sale să înăbușe revolta rebelilor. Potrivit unui raport Amnesty International din 1983, numărul morților de ambele părți este situat între 10.000 și 25.000 de oameni.

Războiul civil din Siria a izbucnit în timpul Primăverii arabe din 2011, când guvernul a reprimat o revoltă împotriva lui Assad, președinte din 2000, iar protestele au degenerat într-o rebeliune armată.

În Hama au avut loc unele dintre primele proteste împotriva regimului sirian în timpul Primăverii arabe.