Alegeri în Siria. 7.195 de candidaţi s-au înscris în cursa pentru cele 250 de mandate de deputat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegătorii sirieni sunt chemaţi la vot luni, începând cu ora 7.00, la primele alegeri „multipartite" după o jumătate de secol. Scrutinul legislativ, organizat într-un climat de violenţă, este contestat de opoziţie, care îl califică drept o „mascaradă".

În toată ţara, care se cofruntă, începând din martie 2011, cu o puternică mişcare de contestare a preşedintelui Bashar al-Assad, 7.195 de candidaţi, printre care 710 femei, sunt în cursă pentru cele 250 de mandate de deputat. Noii parlamentari vor trebui să adopte o serie de reforme promise de şeful statului.

Nouă partide au fost create şi omologate, dintre care şapte participă la scrutin. Până la adoptarea prin referendum, în februarie, a noii Constituţii, articolul 8 al legii fundamentale acorda partidului Baas, aflat la putere din 1963, rolul conducător în societate.

Siria a rămas fără Parlament în urmă cu un an, din cauza revoltei care a cuprins o mare parte a ţării şi care a fost reprimată violent. Preşedintele Bashar al-Assad a fost nevoit să implementeze cele mai importante legi prin decrete prezidenţiale.

Cele aproximativ 12.000 de centre de votare urmează să se închidă la ora locală 22.00 (22.00, ora României).