Afganii cu studii superioare, nevoiţi să lucreze pe şantier pentru a-şi putea hrăni familiile. Foametea s-a abătut asupra ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Afganistanul traversează o perioadă cu grele încercări după venirea la putere a guvernului taliban. Criza economică şi foametea s-au abătut asupra ţării după o perioadă deja dificilă, astfel că afganii sunt nevoiţi să găsească resurse financiare pentru a-şi putea susţine familiile.

Povestea lui Khalilullah Tawhidyar, fost cadru universitar devenit, peste noapte, muncitor pe şantier, este doar unul din numeroasele astfel de exemple. Bărbatul a povestit pentru Reuters cum s-a schimbat viaţa sa în ultima perioadă, fiind nevoit să facă faţă sărăciei, la limita subzistenţei. 

Până nu demult preda limba engleză la Universitatea Parwan şi se considera un afgan educat, din pătura mijlocie a societăţii. Dar după trei luni în care nu şi-a primit banii, viaţa sa a luat o turnură greu de prevăzut.

„Nu am avut de ales", mărturiseşte Tawhidyar. „Aşa arată acum viaţa multor oameni educaţi de aici".

Bărbatul în vârstă de 36 de ani, care a studiat în India, Malaezia şi Sri Lanka, a început recent să muncească pe şantier după ce a rămas fără bani şi mâncare. Cursurile universităţii publice unde lucra au fost sistate din cauza lipsei de finanţare, fapt care l-a lăsat fără unica sursă de venit a numeroasei familii, compuse din 17 membri.

Iniţial, a încercat să îşi întreţină rudele împrumutându-se de la prieteni, însă nu a fost suficient. Când soţia sa, însărcinată, a ratat a doua programare la medic şi l-a anunţat că nu mai au niciun colţ de pâine în casă, a renunţat să mai spere la o soluţie miraculoasă. Şi nu este singurul care şi-a căutat alt loc de muncă. Unul din superiorii săi e în prezent şofer de taxi, deşi se teme că lipsa carburanţilor l-ar putea determina să se reprofileze din nou.

Ţara, secerată de pandemie, de un sezon secetos şi de o criză financiară severă, se confruntă cu o situaţie şi mai dramatică după venirea la putere a talibanilor. Rămaşi fără ajutoarele internaţionale, oamenii se orientează către locuri de muncă esenţiale, indiferent de studiile şi calificarea lor profesională. „Medici, profesori, judecători sunt nevoiţi să lucreze ca vânzători, şoferi de taxi sau muncitori", a declarat Victor Moses, director al grupului non-profit CARE. Potrivit unui raport publicat luna trecută, aproape jumătate din populaţia Afganistanului - aproximativ 19 milioane de oameni - e afectată de foamete. Iar ONU arată că până la 97% din populaţia ţării ar putea ajunge sub pragul sărăciei până la jumătatea anului 2022.