Ziua Naţională a Franţei: paradă aeriană şi 13 state africane defilând pe Champs-Elysees

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Champs-Elysees a fost plină, miercuri, de militari din 13 ţări din Africa francofonă, care au defilat în cadrul paradei de Ziua naţională a Franţei, de la care nu putea lipsi preşedintele francez Nicolas Sarkoz.

Soldaţii au defilat pe Champs-Elysées în faţa oamenilor strânşi pe trotuare şi la tribuna oficială, unde s-a aflat preşedintele Nicolas Sarkozy, precum şi şefi de stat africani, invitaţi de onoare la ceremonia de la Paris.

Parada aeriană, condusă de avioanele Alpha Jet, a deschis ceremoniile.

Reprezentanţii celor 13 ţări africane au început să defileze "pe cel mai frumos bulvard din lume" în ordine alfabetică: Benin, Burkina Faso, Camerun, Republica Centrafricană, Congo, Gabon, Madagascar, Mali, Mauritania, Niger, Senegal, Ciad şi Togo. Anul acesta se împlinesc 50 de ani de când aceste naţiuni africane şi-au declarat independenţa.

4.400 de militari din forţele franceze şi africane au defilat, precum şi 241 membri ai cavaleriei, 82 motociclete, 79 avioane şi 38 de elicoptere.

Parada a fost închisă de opt paraşutişi, care au înfruntat vremea rea pentru a ateriza în faţa tribunei oficiale din Place de la Concorde, tribună îmbrăcată în culorile Franţei, culorile europene şi ale statelor africane.

Sărbătorim o legătură de sânge, legătura născută din contribuţia trupelor africane la apărarea şi eliberarea Franţei, a afirmat preşedintele Sarkozy într-un mesaj transmis participanţilor la paradă.

Petrecerile în aer liber organizate la Palatul Elysee, din cauza crizei economice şi a reducerilor bugetare. Prin decizia de a anula recepţia de la Elysee, Parisul a făcut economii de 750.000 de euro, scrie presa franceză.

Tradiţionalul spectacol de muzică, lumini şi artificii va avea însă loc în cursul serii.