Ultimele zile ale Papei Francisc. Suveranul Pontif a ignorat sfatul medicilor pentru a fi alături de oameni
0Deși medicii care l-au tratat pe Papa Francisc i-au recomandat acestuia să țină un regim de odihnă completă, Suveranul Pontif precizase că dorea să se întoarcă la Vatican până de Paște.
Atunci când a ieșit pe balcon, în Piața Sfântul Petru, Francisc respira singur, fără tuburi de oxigen, deși doctorii i-au recomandat să se odihnească o perioadă mai lungă, asta după ce a stat internat pentru pneumonie dublă la spitalul Gemelli din Roma, timp de 38 de zile, scrie BBC.
Când și-a făcut apariția duminică, 20 aprilie, mulțimea din piață a izbucnit în aplauze, după care a urmat un moment de tăcere.
„Dragi frați și surori, vă urez un Paște fericit”, a spus Papa, acestea fiind ultimele sale cuvinte rostite în public.
Un localnic din Roma, care a fost prezent la slujba de Paște de duminică, a declarat că lumea simțea că acela ar putea fi ultimul moment în care să-l mai vadă pe Papa Francisc.
„În mod normal, toată lumea striga «Trăiască Papa!»... acum era mai liniște, probabil din respect pentru suferința prin care a trecut”, a mărturisit acesta.
Alberto, altă persoană prezentă la slujbă, este de părere că Papa „și-a luat ultimul rămas bun de la enoriași”.
Deși medicii care l-au tratat pe Suveranul Pontif i-au prescris un regim de odihnă totală, era puțin probabil ca Francisc, care și-a petrecut cea mai mare parte a papalității întâlnind oameni, să-l respecte.
Așadar, Papa anunțase că dorește să se întoarcă la Vatican până de Paște, o sărbătoare mult mai importantă decât Crăciunul pentru creștini, întrucât simbolizează un principiu de bază al credinței lor, învierea lui Hristos, la trei zile după ce a fost răstignit pe cruce.
Înainte să fie externat pe 23 martie, Papa Francisc a salutat mulțimea din spital, apoi s-a întors în reședința sa de la Casa Santa Marta, pe care o transformase în locuința sa.
Echipa sa medicală a declarat că avea nevoie doar de oxigen, iar convalescența acolo era mai sigură decât în spital, din cauza riscului de infecții.
Paștele era la doar trei săptămâni distanță și, pe măsură ce se apropia, programul Papei devenea tot mai aglomerat.
S-a întâlnit cu Regele Charles și cu Regina Camilla la Casa Santa Marta, iar patru zile mai târziu, pe 13 aprilie, a apărut pe balconul Vaticanului de Duminica Floriilor, întâmpinând o mulțime de 20.000 de oameni în Piața Sfântul Petru – împotriva sfatului medicilor.
Papa Francisc a avut o apariție neașteptată și în Piața Sfântul Petru la finalul slujbei de Duminica Floriilor.
Pentru Papă, însă, Paștele era cel mai important moment dintre toate.
Joia trecută, Papa Francisc a vizitat închisoarea Regina Coeli din Roma, unde a stat timp jumătate de oră cu deținuții, fiind întâmpinat cu aplauze de către personal și gardieni când a ajuns într-un scaun cu rotile.
În anii anteriori, obișnuia să spele picioarele deținuților, imitând gestul despre care se spune că Iisus L-a făcut pentru discipolii săi în seara dinaintea morții.
„Anul acesta nu pot face asta, dar pot și vreau să fiu totuși aproape de voi”, le-a spus cu o voce slăbită celor câteva zeci de deținuți veniți să-l vadă, care l-au aplaudat în timp ce vizita închisoarea.
După ce s-a terminat vizita, Francisc a fost întrebat de un jurnalist cum va petrece Paștele anul acesta.
„Cum voi putea”, a răspuns acesta.
În prima zi de Paște, Papa a avut o scurtă întâlnire cu vicepreședintele SUA, JD Vance, înainte de a apărea în fața mulțimii din Piața Sfântul Petru, unde a fost întâmpinat cu ovații.
A rostit ultima sa binecuvântare – adresarea Urbi et Orbi, în latină, care înseamnă „către oraș și către lume”. Apoi, arhiepiscopul Diego Ravelli a citit un discurs scris de Papă, în timp ce Francisc stătea tăcut alături de el.
Apoi, spre surprinderea tuturor, a coborât în Piața Sfântul Petru, unde a fost plimbat într-un papamobil decapotabil – micul Mercedes-Benz alb, distinctiv, folosit de papi pentru a se apropia de credincioși.
O cameră l-a urmărit în timp ce ridica mâna pentru a binecuvânta credincioșii adunați în piața scăldată în soare, iar câțiva bebeluși au fost aduși mai aproape de el. A fost ultima dată când lumea l-a văzut în viață.
Papa Francisc a murit luni dimineață în iubita sa reședință Casa Santa Marta – un loc cu aproximativ 100 de camere simple, administrat de măicuțe și deschis pelerinilor și vizitatorilor.
Două ore mai târziu, cardinalul camerlengo făcea public anunțul morții sale.
Luni, 21 aprilie, Suveranul Pontif, în vârstă de 88 de ani, a suferit un accident vascular cerebral urmat de o insuficiență cardiacă, conform unui comunicat oficial. Decesul a fost confirmat luni de dr. Andrea Arcangeli, șeful departamentului de sănătate al Vaticanului.
„Decesul a fost confirmat prin înregistrare electrocardio-terapeutică”, se arată în documentul semnat de dr. Andrea Arcangeli. Raportul a fost trimis la aproximativ 12 ore după decesul pontifului.