Spania vrea să introducă o taxă de 21% pentru închirierile turistice de locuințe pe termen scurt. Care este motivul
0Guvernul spaniol propune o nouă taxă pe valoare adăugată de 21% pentru închirierile turistice de locuințe pe termen scurt. Noua taxă ar fi dublă față de cea aplicată în prezent hotelurilor (10%) și s-ar aplica tuturor închirierilor cu o durată mai mică de 30 de zile.
Potrivit guvernului, măsura ar putea afecta aproximativ o treime dintre cei 94 de milioane de turiști care au vizitat Spania anul trecut și care au ales să închirieze o locuință în locul unei camere de hotel. În prezent, în Spania continentală, închirierile pe termen scurt nu sunt supuse TVA, în timp ce hotelurile plătesc o taxă de 10%, precizează Reuters.
Ministrul Locuințelor, Isabel Rodriguez, a declarat că noile prevederi urmăresc să „garanteze dreptul familiilor la o locuință închiriată” și a subliniat că „locuințele sunt pentru locuit, nu pentru turism”.
Măsura face parte dintr-un proiect legislativ mai amplu de a combate criza locuințelor cu care se confruntă țara, susținut de guvernul minoritar condus de socialiști, care însă s-ar putea confrunta cu dificultăți în adoptare.
Potrivit unui studiu publicat zilele trecute de Banca Spaniei, țara se confruntă cu un deficit de 450.000 de locuințe, iar în Insulele Canare și Baleare, jumătate din stocul de locuințe este ocupat fie de turiști, fie de proprietari nerezidenți spanioli.
Asociația proprietarilor de apartamente turistice din Barcelona, Apartur, consideră că noua taxă este „discriminatorie” și solicită aplicarea aceluiași TVA de 10% ca în cazul hotelurilor.
Proiectul de lege mai include o propunere controversată, anunțată inițial în ianuarie, prin care cetățenii din afara Uniunii Europene ar putea plăti până la 100% impozit pe achiziția de proprietăți, dacă locuințele nu vor fi folosite ca reședințe principale. Se propune, de asemenea, o majorare a impozitelor pentru proprietarii de locuințe goale, inclusiv cele de vacanță (secundare).
Criticii susțin că aceste măsuri ar putea afecta în mod nedrept micii proprietari și ar favoriza marile lanțuri hoteliere. „Scopul este să elimine complet aceste activități și să lase turismul în mâinile hotelierilor”, a declarat Javier Peñate, consilier juridic al unei asociații de proprietari de locuințe de vacanță din Insulele Canare.
Între timp, autoritățile locale din orașe precum Malaga, Madrid și Barcelona limitează eliberarea de noi licențe pentru închirierile turistice. Barcelona a anunțat deja interzicerea completă a acestora începând cu anul 2028.