Spania: Testul HIV poate fi cumpărat din farmacii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Durează 15 minute, asigură anonimatul și costă 5 euro. În prima lună de aplicare a proiectului, farmaciile din Țara Bascilor au vândut peste 600 de teste HIV.

Proiect pilot în Europa, programul prin intermediul căruia s-au pus în vânzare teste HIV în douăzeci de farmacii din Țara Bascilor înregistrează un real succes. În prima lună de aplicare a proiectului, 600 de persoane din Țara Bascilor au achiziționat testul HIV din farmacii. Două rezultate au fost pozitive.

Principalul avantaj al realizării acestui test este depistarea din timp a infectării, deoarece efectele vizibile apar mult prea târziu, la doi-trei ani de la momentul infectării. La achiziționare, farmacistul îi extrage o picătură de sânge cumpărătorului, pe care o aplică pe test, iar rezultatul apare în 15 minute. Testul asigură anonimatul celui care l-a realizat și costă 5 euro.

Farmaciștii au urmat cursuri speciale pentru a ști cum să reacționeze în cazul în care rezultatul testului este pozitiv. Apoi, ei trebuie să îndrume respectivele persoane către asociațiile și organizațiile de profil.