Preşedintele Ungariei, interzis în Slovacia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Ungariei, interzis în Slovacia

Preşedintele Laszlo Solyom ar fi trebuit să asiste vineri la Komarno, oraş de frontieră din sudul Slovaciei, la inaugurarea unei statui a Sfântului Ştefan, primul rege apostolic al Ungariei, la invitaţia minorităţii maghiare din zonă.

În pofida faptului că cei mai importanţi lideri slovaci i-au comunicat, miercuri, că nu este bine-venit, şeful statului maghiar s-a deplasat până la graniţă şi a parcurs, vineri seara, podul peste Dunăre care leagă cele două ţări.

Supărarea liderilor slovaci a pornit de la faptul că vizita lui Laszlo Solyom ar fi avut loc în ziua în care se împlineau împlinirea a 41 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele sovietice, în 1968. Alte patru ţări din fostul Pact de la Varşovia, printre care şi Ungaria, au participat la înăbuşirea violentă a mişcării de democratizare, cunoscută sub numele de “Primăvara de la Praga”.

Un incident similar a avut loc pe 15 martie, când preşedintele maghiar nu a fost lăsat să vină în Transilvania pentru a participa la ceremoniile oficiale organizate de Ziua Ungariei, cu un avion militar. În urma acestei decizii, Laszlo Solyom a venit în România cu maşina.