Olaf Scholz critică planul lui Trump de a condiţiona ajutorul militar de accesul la metalele rare din Ucraina. „Foarte egoist şi egocentric”
0Cancelarul german Olaf Scholz îl critică pe Donald Trump pentru planul său de a condiţiona ajutorul militar de accesul la resursele de metale rare din subsolul Ucrainei, pe care îl califică drept „foarte egoist şi egocentric”.
La finalul şedinţei informale desfăşurate la Bruxelles, unde şefii de guverne europene s-au întâlnit pentru a discuta despre modul în care văd relaţia cu noua administraţie Trump, cancelarul german Olaf Scholz şi-a exprimat nemulţumirea faţă de ultimele declaraţii ale preşedintelui american în ceea ce priveşte sprijinul acordat Ucrainei.
Concret este vorba despre planul acestuia de a condiţiona ajutorul militar de accesul la resursele rare din subsolul Ucrainei, despre care a afirmat că este extrem de „egoist şi egocentric”, în condiţiile în care ţara ar trebui mai întâi să fie ajutată să „se pună pe picioare” și că resursele ar trebui să fie utilizate pentru reconstrucția după război.
Aceste critici vin în contextul în care, luni, Donald Trump a declarat că urmărește o înțelegere prin care Ucraina să „garanteze ceea ce le oferim cu metalele şi mineralele lor rare și alte lucruri”, deși nu a specificat ce anume resurse vizează Washingtonul.
O sursă din cadrul Biroului prezidențial a declarat pentru Kyiv Independent că partajarea resurselor ucrainene cu aliații face deja parte din „planul de victorie” al președintelui Volodimir Zelensky, care a fost prezentat liderilor străini, inclusiv lui Donald Trump.
De la începutul invaziei la scară largă a Rusiei, SUA au furnizat Ucrainei un ajutor militar în valoare de 65,9 miliarde de dolari, asistența nefiind afectată de înghețarea actuală a ajutoarelor, a confirmat Zelensky la 25 ianuarie.
La rândul său, USAID a furnizat Ucrainei 2,6 miliarde de dolari în ajutor umanitar, 5 miliarde de dolari în asistență pentru dezvoltare și peste 30 de miliarde de dolari în sprijin bugetar direct. Ca răspuns la reducerile de fonduri, comisia parlamentară ucraineană pentru politica umanitară și de informare a început consultările cu partenerii europeni pentru a înlocui temporar finanțarea americană.
În acelaşi timp, sub conducerea lui Olaf Scholz, Germania a devenit al doilea mare donator militar al Ucrainei, după SUA. Cu toate acestea, cancelarul s-a opus furnizării rachetelor de croazieră cu rază lungă de acțiune Taurus, invocând preocupări legate de escaladarea conflictului.
Cancelarul german a blocat, de asemenea, asistența suplimentară pentru securitate propusă pentru Ucraina, în valoare de 3 miliarde de euro (3,09 miliarde de dolari), cu excepția cazului în care aceasta este acoperită prin împrumuturi guvernamentale suplimentare. Planul, susținut de ministrul german de externe Annalena Baerbock și de ministrul apărării Boris Pistorius, includea trei baterii suplimentare de apărare aeriană Iris-T, 10 obuziere și mai multă muniție de artilerie.