Macron stârnește un scandal național după participarea la o ceremonie religioasă evreiască

0
Publicat:

Emmanuel Macron este acuzat că trădează Republica Franceză după ce a participat la o ceremonie evreiască în interiorul reședinței sale oficiale, Palatul Elysée.

Președintele Franței, Emmanuel Macron FOTO EPA EFE

Într-o țară în care separarea religiei este în sine o religie, aprinderea unei lumânări de Hanukkah în interiorul istoricului Salle des Fêtes joi a fost imediat denunțată de politicienii de dreapta și de stânga, arată BBC.

Președintele l-a invitat pe Rabinul șef al Franței, Haïm Korsia, să aprindă prima dintre cele opt lumânări pe un Hanukkiah, marcând începutul festivalului evreiesc al luminilor.

Cu această ocazie, președintele Macron a primit un premiu pentru eforturile sale împotriva antisemitismului. Cu toate acestea, scandalul a început când videoclipul ceremoniei a apărut pe rețelele sociale.

Pentru formatorii de opinie francezi de toate orientările, președintele a comis o gafă imensă, permițând religiei să intre în sanctuarele seculare ale președinției.

"Din câte știu, acest lucru nu s-a întâmplat niciodată până acum. Este o încălcare a laicității", a declarat David Lisnard, o figură prominentă de opoziție de dreapta și primar al Cannes-ului.

"Elysée nu este un loc religios. Nu poți face compromisuri cu laicitatea", a spus socialista Carole Delga, președintele regiunii Occitania.

"Va face acum Macron același lucru pentru alte religii? Unele da, altele nu? Este o spirală periculoasă", a declarat Alexis Corbière de la stânga extremistă France Unbowed.

Chiar și unii evrei francezi au reacționat dur. "Asta nu ar trebui să se mai întâmple", a spus Yonathan Arfi, care conduce Consiliul Reprezentativ al Instituțiilor Evreiești Franceze (Crif).

"Evreii francezi au considerat întotdeauna laicitatea ca o lege de protecție și libertate. Orice slăbire a laicității slăbește evreii", a adăugat el.

Ideea de "laicitate" a fost introdusă într-o lege franceză din 1905, după ani de luptă între stat și Biserica Catolică. Legea a consacrat libertatea credinței, dar a pus capăt implicării statului în Biserică și a eliminat toate semnele religiei din clădirile publice.

Legea a devenit ulterior un pilon al Franței moderne, asigurând o strictă neutralitate între creștinism, islam și iudaism și garantând că cetățenii sunt văzuți ca indivizi în stat, nu ca membri ai unei comunități.

Faptul că Emmanuel Macron a încălcat o doctrină republicană veche de un secol va fi văzut de critici ca o confirmare a convingerii sale exagerate și a așa-numitei sale încredințări "jupiteriene".

Macron spune că nu regretă acceptarea invitației

Vorbind vineri în timp ce viziona lucrările de renovare la catedrala Notre-Dame, președintele a declarat că nu are regrete și că invitația sa către șeful rabin a fost făcută "în spiritul Republicii și al concordiei". "Dacă președintele ar fi efectuat cu adevărat un act religios sau ar fi participat la o ceremonie, ar fi fost cu siguranță o încălcare a laicității. Dar asta nu s-a întâmplat", a spus el.

Gestul survine la sfârșitul unei lungi secvențe politice privind Gaza, în care președintele Macron a fost subiectul unor atacuri pentru politici improvizate. Criticii spun că el nu a reușit să prezinte o linie consecventă în privința războiului, oscilând între o proximitate prea mare față de partea israeliană la un moment dat și o căutare intensă a opiniei arabe în următorul moment: totul cu scopul de a îmblânzi populațiile mari de evrei și musulmani din Franța.

La scurt timp după 7 octombrie, Macron a vizitat Israelul și a propus o coaliție internațională împotriva Hamas, similară celei care a învins așa-numitul Stat Islamic (SI). Acuzat că renunță la sprijinul tradițional al Franței pentru palestinieni, el a organizat apoi o conferință internațională de ajutor pentru Gaza, la care Israelul nu a fost invitat.

Apoi, a mai iritat și unii evrei refuzând să participe la o manifestație împotriva antisemitismului și, într-un interviu acordat BBC, a vorbit despre "bebeluși" bombardați de forțele aeriene israeliene.

În interiorul Ministerului Francez de Externe, care a fost în mare parte marginalizat de președintele Macron, interviurile neoficiale arată frustrarea în rândul diplomaților profesioniști.

"Într-o zi Macron este pe punctul de a anunța că va ajuta armata israeliană să șteargă Gaza. Două săptămâni mai târziu, el este pe BBC numind Israelul un ucigaș de copii", a declarat un fost diplomat pentru ziarul Libération.

"Bine, știm că totul se referă la politica internă. Dar aici, el îi aliena mai întâi pe musulmani, apoi pe evrei."