Lupi uriaşi şi fioroşi executând salutul nazist, în Chemnitz. De ce au apărut în oraşul german marcat de violenţe rasiste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Germania, o ţară în care simbolurile naziste sunt ilegale, apariţia unor uriaşi lupi de bronz executând salutul lui Hitler este cel puţin un eveniment ciudat.

Dar chiar şi aşa, 10 astfel statui au fost amplasate în oraşul saxon Chemnitz (din est), în semn de protest faţă de ceea ce organizatorii evenimentului consideră a fi o „ură în creştere“, relevă BBC.

Statuile au fost aduse la Chemnitz după ce, în ultimele săptămâni, atmosfera a devenit deosebit de tensionată în urma decesului unui cetăţean german după o altercaţie în care au fost implicaţi migranţi. 

Moartea bărbatului a provocat ample manifestaţii de stradă, convocate de grupuri de extremă-dreapta, în timpul cărora au avut loc incidente grave, soldate cu răniţi.

Totodată, protestatarii de extremă-dreaptă ar fi făcut salutul hitlerist şi i-ar fi fugărit pe migranţi şi jurnalişti.  

Acum, organizatorii evenimentului „Lupii s-au întors“, spun că amplasarea statuilor, create de artistul Rainer Opolka, are la bază faptul că atât naziştii, cât şi extremiştii de dreapta din zilele noastre s-au descris şi se descriu adesea drept „lupi“.

Lupii din bronz, cu înălţimi între un metru şi doi metri, au fost expuşi în faţa celebrei statui a lui Karl Marx din Chemnitz, alături de ei fiind plasate bannere prin care grupurile de extremă-dreapta sunt acuzate că exploatează fricile oamenilor. Totodată, extremismul de dreapta este descris ca fiind „mama tuturor problemelor“.

Unii dintre lupii din bronz par gata de atac, în timp ce alţii sunt legaţi la ochi. Au nume precum „Soldatul orb“, „Simpatizantul“, Atac“ sau „Lider“, relevă Deutsche Welle.

Foto: Guliver/Getty Images

Aceste statui înfăţişează corpul unui om, însă au capul şi coada unui lup. Iar mâinile şi picioarele au gheare înfiorătoare, care duc cu gândul la faptul că nu ai putea scăpa cu viaţă dintr-o confruntare cu o astfel de creatură.

Nu este pentru prima dată când aceste statui sunt expuse în Germania. Ele au fost amplasate în faţa unui tribunal din München, în timpul deliberării în cazul Beate Zschäpe, membră a unui grup neonazist care a fost găsită vinovată în iulie de 10 omoruri motivate rasial.