Cum încearcă UE să-l împiedice pe Trump să impună taxe blocului comunitar. „Nu există câștigători în războaiele comerciale”

0
Publicat:

Uniunea Europeană dorește să înceapă discuțiile cu Statele Unite cât mai curând posibil cu privire la anunțul președintelui Trump de a impune tarife pentru mărfurile europene , a declarat astăzi șeful misiunii comerciale a UE, Maroš Šefčovič, relatează Reuters.

Comisarul european Maroš Šefčovič/ FOTO:EPA/EFE

Šefčovič, vorbind înaintea unei reuniuni a miniștrilor UE pentru a discuta problemele comerciale și de competitivitate ale UE, a spus că dorește „un angajament cât mai curând posibil” și așteaptă confirmarea nominalizării lui Trump pentru funcția de secretar comercial, a finanțatorului Howard Lutnick.

„Suntem pregătiți pentru un angajament imediat și sperăm că, prin acest angajament timpuriu, putem evita măsurile care vor aduce multe preocupări pentru cea mai importantă relație comercială și de investiții de pe această planetă. Credem că printr-un angajament și discuții constructive putem rezolva această problemă” — a spus el reporterilor.

Oficialii UE spun că deocamdată, contactele cu administrația Trump sunt limitate, menționând că momentan candidații pentru funcții de conducere nu pot comunica cu omologii străini până când pozițiile lor sunt confirmate.

Trump a amenințat cu impunerea de noi taxe și Uniunea Europeană. Șefa diplomației UE, Kaia Kallas, a spus că războaiele comerciale cu Statele Unite nu pot decât să aducă beneficii Chinei.

"Nu există câștigători în războaiele comerciale. Dacă Statele Unite și UE încep un război comercial, China va râde de noi. Suntem foarte interconectați. Avem nevoie de America, iar America are nevoie de noi. Tarifele ridică costurile. Sunt dăunătoare pentru locuri de muncă și pentru cumpărători.”

În timp ce președintele american Donald Trump amenință UE cu un război comercial, Bruxelles-ul își intensifică eforturile pentru a consolida legăturile cu alte părți ale lumii.

Președintele francez Emmanuel Macron a subliniat că declarațiile recente ale Statelor Unite încurajează Europa să fie mai puternică și mai unită. El crede că dacă interesele comerciale ale UE sunt atacate, atunci Europa va trebui să lupte să fie respectată.

Armistiţiu în războiul comercial lansat de Donald Trump

Donald Trump a amânat implementarea cu o lună a măsurii privind instituirea de taxe vamale asupra Canadei și Mexicului însă măsura va fi implementată împotriva Chinei. Liderul de la Casa Albă a declarat că este foarte mulțumit de rezultatul inițial al convorbirilor telefonice purtate cu premierul canadian Justin Trudeau și cu președintele mexican, Claudia Sheinbaum. Liderii au convenit să sporească securitatea de-a lungul frontierelelor americane.

Donald Trump îşi acuză vecinii din nord şi din sud de laxism în combaterea traficului cu droguri şi a imigraţiei ilegale.

În urma unei convorbiri telefonice avute de Trump cu Sheinbaum, aceasta din urmă a precizat că «Mexicul îşi va întări frontiera de nord trimiţând acolo 10.000 de gărzi naţionale suplimentare pentru a evita traficul cu droguri spre SUA, în particular cu fentanyl. De partea sa, SUA se angajează să facă eforturi pentru a evita traficul cu arme spre Mexic» a precizat lidera de la Mexico. Mexicul este primul partener comercial al SUA unde merg 83% din exporturile sale de maşini, piese de schimb, produse agricole, etc.

„Canada își asumă noi angajamente. Vom numi un responsabil pe problema fentanilului, vom adăuga cartelurile mexicane pe lista entităților teroriste (...) și vom lansa, împreună cu Statele Unite, o forță de atac comună împotriva crimei organizate, a traficului de fentanil și a spălării banilor“, a declarat șeful guvernului canadian pe platforma X.

Aceasta reprezintă o nouă investiție de 200 de milioane de dolari canadieni, a precizat Trudeau, amintind că țara sa a anunțat deja în ultimele săptămâni un plan pentru graniță de 1,3 miliarde de dolari canadieni care include „noi elicoptere, noi tehnologii și mai mult personal“.

În cele din urmă „aproape 10.000 de agenți sunt și vor fi pe teren pentru a ne proteja granița“ a adăugat șeful guvernului canadian.

„Canada a acceptat să garanteze că avem o graniță nordică securizată și să pună capăt, în sfârșit, flagelului mortal al drogurilor precum fentanilul care se varsă în țara noastră“, a indicat la scurt timp președintele american Donald Trump pe platforma sa Truth Social, declarându-se „foarte mulțumit“.