Aliaţii Angelei Merkel îi mulţumesc lui Viktor Orbán pentru poziţia dură la adresa imigranţilor: „Face treabă în interesul Germaniei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bavaria: un mic grup de oameni purta tricouri imprimate cu „Mulţumesc Viktor“, arătându-şi susţinerea pentru premierul ungar şi pentru atitudinea lui dură cu privire la imigranţi FOTO AP

În faţa clădirii din Bavaria unde aliaţii creştin-sociali ai cancelarului Angela Merkel se întâlneau cu Viktor Orbán pentru a discuta despre criza imigranţilor, un mic grup de oameni purta tricouri imprimate cu „Mulţumesc Viktor“, arătându-şi susţinerea pentru premierul ungar şi pentru atitudinea lui dură cu privire la imigranţi, notează Reuters. „Pur şi simplu Orbán face treabă în interesul Germaniei“, a declarat un politician bavarez.

Grupul ce mulţumea lui Viktor Orbán era depăşit numeric cu mult de protestatarii înfuriaţi de faptul că Uniunea Creştin-Socială (CSU) l-a invitat pe liderul Ungariei în Germania, o viziune împărtăşită de mulţi membri ai partidului care conduce regiunea sudică Bavaria şi care este aliatul creştin-democraţilor conduşi de Merkel.

Orbán „face treabă în interesul Germaniei“

Aflată la graniţa cu Austria, Bavaria, condusă de CSU, a devenit punctul de intrare al migranţilor în Germania. După adunarea membrilor CSU a existat un sentiment general că premierul Ungariei, Viktor Orbán, şi stilul său de a gestiona criza au ajutat Germania prin faptul că a apărat graniţele externe ale Uniunii Europene şi că a încetinit afluxul de oameni. Totuşi, nu toată lumea a fost de acord că metodele sale de a arunca cu gaze lacrimogene şi de a trage cu tunurile cu apă în refugiaţi ar fi cele mai potrivite.

Lucrurile n-au fost uşoare pentru el în ultimele săptămâni. El este singurul din Europa care implementează regulile UE şi nu este acceptabil să fie tratat ca personajul negativ al Europei“, a declarat Oliver Joerg, politician în Parlamentul bavarez. „Pur şi simplu face treabă în interesul Germaniei“, a adăugat politicianul.

În timpul vizitei în Bavaria, Orbán s-a autointitulat „căpitanul protecţiei graniţelor“. El a declarat de nenumărate ori că Ungaria îşi va apăra graniţele şi se va conforma regulilor Schengen. Toţi membri UE au obligaţia de a proteja graniţele externe.

Orbán a sugerat separarea fluxului de oameni în refugiaţi şi imigranţi înainte de a intra în zona Schengen. „Într-un final, bavarezii ar trebui să fie recunoscători că ungurii ajută la protejarea graniţelor sudice ale Bavariei“, a declarat şi Mechthilde Wittmann, avocat şi politician CSU. Ea a adăugat că Orbán a demonstrat că nu este „un dictator care ar trebui demonizat“, ci că a ştiut exact ce face şi care este statutul legal al acţiunilor sale.

Liderul CSU Horst Seehofer a fost criticat că l-a invitat pe Viktor Orbán în Bavaria. Social-democratul Yasmin Fahimi a declarat chiar că premierul bavarez ar fi înjunghiat-o pe Merkel în spate cu această decizie.

Thomas Jaeger, politolog la Universitatea Cologne, a spus că invitaţia ar putea reprezenta o parte a strategiei de a acoperi o gamă largă de opinii politice, de la una de primire cu braţele deschise a imigranţilor, până la o politică a uşilor închise.

Acest lucru ar putea ajuta blocul conservator, reprezentat de CSU şi de creştin-democraţii lui Merkel, să se apere de ameninţarea celor de dreapta, Alternativa pentru Germania, care au o poziţie mai dură privind imigraţia, conchide Reuters.