Virusurile care pot duce la cancer: specialiștii avertizează că unul din cinci decese oncologice ar putea fi cauzat de infecții

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experții spun că unul din cinci decese cauzate de cancer este urmarea unei infecții cauzate de un virus.

Viruși FOTO: Shutterstock

Cercetătorii de la Universitatea din California cred că E - coli ar putea fi de vină pentru creșterea numărului de cazuri de cancer de colon în rândul tinerilor. De altfel, mai mult studii au asociat alte infecții comune cu un risc crescut de cancer în rândul persoanelor de toate vârstele.

Conform Societății Americane de Microbiologie, aproape unul din cinci decese cauzate de cancer la nivel global (și aproximativ 1,4 milioane de cazuri noi de această boală în fiecare an în întreaga lume) e pus pe seama unei infecții cauzate de un virus, o bacterie sau un alt organism care slăbește suficient apărarea organismului pentru ca celulele canceroase să se strecoare și să înceapă să se înmulțească, potrivit Dailly Mail.

Acest lucru nu înseamnă că în sine cancerul este infecțios sau că poate fi contractat de la alte persoane, dar înseamnă că boala poate fi parțial declanșată de anumite insecte pe care le culegem în viața de zi cu zi.

Ultimele cercetări publicate săptămâna aceasta în revista Nature au sugerat că E coli, cunoscută mai ales ca o cauză a epidemiilor de toxiinfecție alimentară cauzate de carnea insuficient gătită și de legumele și salatele contaminate, poate duce la modificări genetice la nivelul intestinului care cresc riscul de formare a tumorilor. Dar acesta nu este primul studiu care arată spre E-coli pentru a explica creșterea dramatică a cazurilor de colon în rândul persoanelor tinere.

Cancerul de intestin ucide aproape 17.000 de persoane pe an în Marea Britanie și, deși în mod normal este asociat cu persoanele în vârstă (screeningul NHS pentru cancer începe la vârsta de 54 de ani), cazurile la persoanele cu vârste cuprinse între 25 și 49 de ani au crescut cu 22% de la începutul anilor 1990.

Un studiu realizat în 2022 de oamenii de știință de la Harvard Medical School din Boston, SUA, publicat în revista Gastroenterology, a constatat că riscul de apariție a cancerului intestinal a crescut după ce oamenii au fost infectați cu un anumit tip de E. coli numit E. coli PKS-pozitiv.

Cercetătorii au urmărit aproape 135.000 de voluntari pe o perioadă de patru ani, comparând ratele cancerului intestinal cu obiceiurile alimentare. Rezultatele au arătat că cei care aveau o dietă bogată în grăsimi și zahăr erau nu numai mai predispuși la cancer intestinal, ci și de aproape 3,5 ori mai predispuși să aibă urme de ADN de la E. coli PKS-pozitiv în tumorile lor.

Dr. Charles Swanton, clinician șef la Cancer Research UK, a declarat într-un interviu pentru fundația caritabilă The Health Foundation: „Apar date care arată că E. coli PKS-pozitiv poate induce mutații în celulele intestinale care ar putea, la rândul lor, să contribuie la cel puțin unele dintre procesele de inițiere a cancerului”.

Nu este singura formă de cancer care poate fi provocată de infecții

Aproape fiecare caz de cancer de col uterin - care afectează în jur de 3.300 de femei pe an în Regatul Unit - este cauzat de câteva dintre cele aproximativ 150 de tipuri de papilomavirus uman (HPV), o infecție care se răspândește prin contact strâns, adesea în timpul actului sexual.

Fumatul crește, de asemenea, riscul, dar cancerul de col uterin se formează, de obicei, atunci când HPV pătrunde în celulele sănătoase și deturnează mecanismul molecular al acestora pentru a produce și mai multe particule de virus - perturbând astfel funcționarea normală a celulelor.

Alte tulpini de HPV sunt responsabile în mare măsură de majoritatea cazurilor de cancer care afectează penisul, vaginul, anusul și gâtul.

Din fericire, vaccinul HPV pentru fetele cu vârste cuprinse între 12 și 13 ani, care acoperă tulpinile cele mai asociate cu cancerul, a redus numărul de cazuri în Anglia cu aproximativ 90 % de la introducerea sa în 2008. Din 2019, vaccinul este oferit și băieților de aceeași vârstă.

Oamenii de știință spun că funcționează atât de bine încât cancerul de col uterin - care a dus la moartea vedetei Big Brother Jade Goody la vârsta de 27 de ani în 2009 - ar putea fi chiar eradicat în Marea Britanie în următorii câțiva ani.

'În mod normal, virusurile - precum HPV - care persistă pe perioade lungi în corpul nostru sunt cele care sunt asociate cu cancerul', spune Lawrence Young, virusolog și profesor de oncologie moleculară la Universitatea Warwick.

Hepatita C - o infecție virală cronică care afectează peste 60 000 de persoane în Anglia - este un alt virus care provoacă inflamații pe termen lung în ficat, ducând la ciroză (sau cicatrizare) și, eventual, în unele cazuri, la celule canceroase.

Medicii spun că este esențial să se identifice cât mai curând posibil infecțiile cu hepatită C (simptomele includ febră, dureri abdominale, oboseală și pierderea poftei de mâncare). Tratamentul cu tablete antivirale poate elimina infecția - și riscul de cancer - la mai mult de 90 % dintre oameni.

În același timp, se știe că virusul Epstein-Barr - așa-numitul „microb sărutător” care provoacă febra glandulară (care declanșează o durere în gât și oboseală care poate dura luni de zile) - joacă un rol în apariția a aproximativ 40 % din cazurile de limfom Hodgkin, un cancer agresiv care afectează peste 2 000 de persoane pe an în Regatul Unit. În prezent, nu există niciun vaccin pentru infecția Epstein-Barr, deși mai multe vaccinuri experimentale sunt în curs de testare clinică.

În timp ce virusurile sunt responsabile de mult mai multe cazuri de cancer decât alte organisme, unele bacterii pot, de asemenea, să crească riscul de apariție a cancerului.

Se estimează că unul din 20 de cazuri de cancer la stomac, o boală care afectează anual peste 6.000 de persoane în Regatul Unit, este cauzat de expunerea pe termen lung la o bacterie intestinală numită Helicobacter pylori, care poate fi transmisă de la o persoană la alta prin salivă și contact gură la gură.

Se crede că inflamația prelungită a stomacului, declanșată de acest microb, predispune celulele mucoasei stomacului să devină maligne.

Cu toate acestea, H. pylori este ușor de tratat - cu un tratament de două săptămâni cu antibiotice. Problema este că mulți oameni habar nu au că sunt infectați, deoarece infecția produce puține simptome.

Așadar, cât de îngrijorați ar trebui să fim cu privire la riscul de a lua organisme cancerigene de la alte persoane sau de la alimentele pe care le consumăm?

Profesorul Young spune că simpla infectare cu un virus sau o bacterie nu înseamnă în mod automat că există riscul de a face cancer.

Infecția, spune el, este doar o mică parte a unui proces mult mai amplu - care implică expunerea la numeroși alți factori de risc sau agenți cancerigeni - care duce la formarea tumorilor.

Ce sunt virușii oncolitici

De zeci de ani, oamenii de știință lucrează la dezvoltarea așa-numiților „viruși oncolitici” - luând viruși obișnuiți (cum ar fi herpes simplex, care provoacă răceala) și transformându-i în arme antitumorale.

Mai întâi, virusul este adaptat - sau slăbit - în laborator, astfel încât să nu provoace o infecție generalizată în organism.

Apoi este injectat direct în tumoare. Virusul pătrunde în celulele canceroase și se dezvoltă până la punctul în care celula moare curând. În același timp, acesta atrage atenția sistemului imunitar asupra prezenței cancerului (celulele tumorale se ascund de obicei de apărarea organismului), astfel încât acesta poate lansa celule de luptă care să atace și să distrugă cancerul.

Primul remediu împotriva cancerului pe bază de virus a fost lansat în Regatul Unit în 2015. Cunoscut sub numele de T-VEC (sau talimogene laherparepvec), acesta este un tratament pentru melanomul malign, cancer de piele, atunci când acesta s-a răspândit în alte părți ale corpului.

Un studiu din 2023 a arătat că 22 % dintre pacienții cărora li s-a administrat injecția cu T-VEC, precum și intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea melanomului avansat, erau încă în viață după cinci ani - comparativ cu doar 15 % dintre cei care au beneficiat doar de intervenția chirurgicală, a raportat revista JAMA Oncology.

Alte boli vizate de tratamentul cu virus includ cancerul hepatic și cancerul cerebral. ”Există o mulțime de studii bune cu rezultate promițătoare privind utilizarea virușilor pentru tratarea cancerului", spune profesorul Griffin. Acestea sunt injectate în tumoare și par ”să aibă o rată de răspuns foarte bună".