11 ponturi pentru sporirea productivităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De îndată ce începi cu îndeplinirea unei sarcini, îţi vei da seama de cât timp îţi trebuie şi de ce anume ai nevoie FOTO Shutterstock

Pentru a evita situaţiile în care simţim că nu ne mai ajung orele dintr-o zi, ar trebui să acordăm o mai mare atenţie modului ne care ne organizăm timpul. Un studiu recent a arătat că numai 2% din cei chestionaţi reuşesc să îndeplinească eficient mai multe sarcini în acelaşi timp. Pentru cei 98% de oameni care au probleme în acest sens, revista Health Central propune 11 ponturi pentru creşterea randamentului.

Ia o pauză de la tehnologie

Deşi scopulul principal al tehnologiei este acela de a îndeplini rapid şi cu uşurinţă anumite sarcini, e-mailul, reţelele de socializare şi dispozitivele inteligente pot fi considerate adevărate pierderi de timp. Atunci când te simţi copleşit şi ai anumite obiective de îndeplinit, încearcă să renunţi cel puţin o oră la aceste distrageri tehnologice. Te vei putea concentra mai uşor şi vei câştiga mai mult timp.

Împarte proiectele mari în unele mai mici şi stabileşte termene limită

În cazul unui proiect important, încă de la început trebuie să îţi împarţi sarcinile şi să-ţi fixezi un termen limită pentru îndeplinirea fiecăreia. Astfel, vei putea vizualiza modul în care proiectul va fi realizat şi îţi vei crea o hartă pe care să o urmezi.

Ordonează sarcinile în ordinea priorităţilor

De regulă, amânarea reprezintă principalul vinovat pentru scăderea productivităţii. Cei mai mulţi oameni găsesc utilă întocmirea unei liste cu sarcini aşezate în ordinea importanţei. Atenţia trebuie să se concentreze în primul rând pe cele mai grele sau pe cele mai stresante obiective. Îndeplinirea imediată a unei sarcini dificile este cel mai bun mod de a evita stresul şi de a te simţi stăpân pe situaţie.

Oferă-ţi recompense

Nimic nu creşte productivitatea mai mult ca o şedinţă la spa sau o ieşire la cafenea. Recompensează-te pe măsură ce duci la îndeplinire câte o sarcină. În scurtă vreme, creierul tău se va obişnui să se concentreze pe înfăptuirea obiectivelor, pentru ca apoi să fie răsplătit.

Fă promisiuni

Dacă deţii o listă cu sarcinile pe care trebuie să le realizezi, vorbeşte-le celorlalţi despre angajamentele şi ţelurile tale. Acest lucru te va ajuta să le duci la îndeplinire. E mai uşor să te ţii de promisiuni atunci când ai impresia că ceilalţi îţi urmăresc activitatea.

Rezervă timp pentru un somn bun

Somnul nu este numai plăcut, ci furnizează şi numeroase beneficii precum eliberarea de stres, crearea unui sistem imunitar mai sănătos,sporirea memoriei şi creşterea productivităţii. În mod normal, corpul nostru are nevoie de somnul de după-amiază, ceea ce nu este întotdeauna posibil dacă eşti la serviciu. Dar dacă lucrezi de acasă, de exemplu, încearcă să tragi un pui de somn de cel puţin 20 de minute. Studiile au demonstrat că te va ajuta să-ţi recapeţi energia şi puterea mintală, oferindu-ţi posibilitatea de a îndeplini mai multe obiective.

Evită capcana perfecţiunii

De regulă, oamenii pierd foarte mult timp încercând să pună la punct toate detaliile. Când termenul limită expiră este de preferat ca toate sarcinile să fie îndeplinite bine, decât să faci perfect doar jumătate. Concentrează-te pe ce ţi se cere şi fă ultimele retuşuri la final dacă îţi mai rămâne timp.

Schimbă-ţi mediul înconjurător

Studiile arată că atunci când munceşti într-un alt mediu decât cel în care eşti obişnuit (cum ar fi o cafenea, de exemplu), productivitatea este mai mare. Câteodată, distanţarea de distragerile obişnuite poate contribui la concentrarea absolută a atenţiei pe sarcinile ce trebuie îndeplinite.

Învaţă să spui „Nu“

Adesea, oamenii nu îşi stabilesc o limită a abilităţilor şi doresc să pară super-eroi în faţa şefului sau a celor apropiaţi. Învăţând să spui „nu“ te vei concentra asupra îndeplinirii sarcinilor. Dacă totuşi refuzul nu reprezintă o opţiune, trebuie măcar să stabileşti un termen limită acceptabil pentru îndeplinirea noilor responsabilităţi.

Apucă-te de treabă

Partea cea mai grea o reprezintă începutul. De îndată ce începi cu îndeplinirea unei sarcini, îţi vei da seama de cât timp îţi trebuie şi de ce anume ai nevoie.

Uită-te mai imagini cu animăluţe simpatice

Potrivit unui studiu japonez, dacă te uiţi la imagini drăguţe îţi dezvolţi atenţia la detalii şi poţi obţine performanţe mai bune. Oamenii de ştiinţă cred că acest lucru se datorează comportamentului nostru înnăscut de a încetini modul de vorbire când ne adresăm animalelor.