Relaţii sănătoase vs. relaţii toxice
0Când vine vorba despre toxicitate relaţională în cadrul cuplului, o perspectivă mai potrivită din care vă invit să privim lucrurile ar putea fi, mai degraba, un spectru al toxicităţii, decât împărţirea artificială între relaţii toxice şi relaţii sănătoase.
În realitate, fiecare relaţie are atât părţi pozitive, cât şi aspecte disfuncţionale, iar măsura în care fiecare dintre acestea sunt prezente, încadrează relaţia mai aproape de o extremă sau de cealaltă a spectrului.
Iată ce caracterizează aceste capete ale intervalului relaţional, de la funcţionalitate/ relaţii sănătoase, la disfuncţionalitate/ relaţii toxice:
Încredere şi siguranţă
Am încredere în partener că nu mă minte/ nu mă înşeală, mă pot baza pe el în momentele dificile şi mă simt în siguranţă alături de el în momentele mele de vulnerabilitate, mă simt în siguranţă să-mi exprim nevoile.
Respect
În felul în care ne vorbim, în a ţine cont de nevoile şi limitele celuilalt, dar şi de cele proprii. Uneori, este dificil să putem bifa ambele seturi de nevoi, să împăcăm nevoi aparent opuse. Însă, un dezechilibru mare în oricare parte a balanţei nu poate susţine o relaţie sănătoasă.
Reciprocitate şi echilibru
Amândoi oferim şi primim lucruri unul de la celălalt (ceea ce nu înseamnă o relaţie bazată pe tranzacţii în care contabilizăm ce face fiecare partener, ci că, în ansamblu, nu există dezechilibre majore când vine vorba despre ce oferă fiecare pentru partener şi pentru relaţie).
Angajament şi implicare
Relaţia este asumată în egală măsură de ambii parteneri şi fiecare oferă din timpul şi resursele proprii pentru binele şi evoluţia relaţiei. Mai specific, aceasta poate însemna că-l includem pe partener în planurile şi activitaţile noastre, precum şi în cercurile noastre sociale şi familiale. Şi, foarte important, că amândoi suntem dedicaţi în a ne rezolva dificultaţile.