Este instinctul matern un mit?
0Doar mamele sunt cele care au o legătură specială cu copiii, iar taţii recuperează în timp ceea ce natura nu le-a oferit? Potrivit „Daily Mail”, mamele şi taţii sunt la fel de pricepuţi în a recunoaşte plânsetul propriului copil. Abilitatea unui părinte de a identifica plânsul bebeluşului este determinată de timpul pe care îl petrece cu acesta, nu de sex.
Medical Xpress, echipa formată din medici, condusă de profesorul Nicolas Mathevon, a înregistrat plânsetele a 29 de bebeluşi, cu vârste cuprinse între 58 şi 153 de zile. Dintre aceştia, 15 bebeluşi erau din Franţa, iar restul din Congo. Cercetătorii au vrut să vadă dacă provenienţa la o cultură anume afectează abilitatea unui părinte de a-şi recunoaşte sunetele copilului său.
Părinţii au ascultat câte cinci înregistrări, dintre care una aparţinea propriului copil, şi au fost rugaţi să specifice care anume.
Per total, părinţii s-au descurcat şi au identificat în 90% din cazuri. Mamele au ghicit în proporţie de 98%, în timp ce taţii, care petreceau timp cu copiii, au identificat în 90% din cazuri.
Cei care petrec mai puţin de patru ore pe zi cu copilul lor au putut recunoaşte plânsetele în doar 75% din cazuri.
Studiul vine cu argumente în defavoarea teoriei „instinctului matern”, promovată de cercetări anterioare.
Cercetătorii susţin că niciun studiu n-a luat în considerare orele petrecute de fiecare părinte cu copilul său, fapt care schimbă cu totul datele ecuaţiei. „Atât taţii, cât şi mamele pot recunoaşte în mod egal plânsetele copiilor lor. Singurul factor crucial care poate împiedica acest lucru este timpul petrecut cu cei mici”, conchide studiul.