Cum transformi cimentul lichid în metal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii au reuşit să creeze un nou tip de material din ciment, practic transformând cimentul într-un soi de metal, care permite conductivitate electrică. Procesul, pe cât de science-fiction pare, este unul bazat pe fizică şi chimie simplă.

Cimentul a fost transformat într-un conductor de electricitate printr-un proces numit "prinderea electronilor" sau "blocarea electronilor", un fenomen văzut până acum doar în soluţii de amoniac, după cum scrie Phys.org.

"Acest proces de blocare a electronilor şi transformare a cimentului lichid în metal lichid a fost descoperit recent, dar nu a fost explicat în detaliu până acum", a declarat Chris Benmore, unul dintre realizatorii studiului şi angajat al Departamentului pentru Energie al Statelor Unite ale Americii. "Acum că am descoperit care sunt condiţiile necesare pentru a crea electroni blocaţi în materiale, putem dezvolta şi testa alte materiale, pentru a vedea dacă le putem transforma în conductori de electricitate", a mai spus Benmore.

Oamenii de ştiinţă au studiat mayenitul, un component din ciment, sub forma aluminaţilor de calciu. Acesta este format din calciu şi oxizi de aluminiu. Ei au topit acest material la temperaturi de 2.000 de grade Celsius, folosind un levitator aerodinamic şi bombardarea materialului cu laser. Materialul a fost apoi procesat în diferite condiţii pentru a controla modul în care se formează punţile de oxigen în procesul de formare al sticlei. Levitatorul a ţinut lichidul departe de orice suprafaţă a containerului, deoarece altfel ar fi format cristale. Acest lucru a permis lichidului să se răcească într-o formă "sticloasă" care permite blocarea electronilor înauntru, astfel încât materialul a devenit un conductor.

Practic, cercetătorii au descoperit că folosind această metodă a levitatorului au putut bloca electronii în "cuşti" care se formează de obicei în sticlă. Prezenţa acestora în interior asigură un mecanism de conductivitate similar procesului din metale.

Materialul rezultat, practic o sticlă metalică, are atribute bune: rezistenţă la coroziune îmbunătăţită faţă de metalele tradiţionale, mai puţină fragilitate decât sticla tradiţională, conductivitate, pierderi mai mici de energie electrică în câmpuri magnetice şi o fluiditate mai mare. Până acum, doar metalele au putut fi aduse într-o formă de sticlă metalică.

Ce este sticla metalică? Vorbim practic de metale amorfe, aliaje. Majoritatea metalelor sunt cristaline în starea lor solidă şi au atomii aranjaţi într-o formă clară. Metalele amorfe nu sunt cristaline şi au o structură asemănătoare sticlei. Dacă sticla obişnuită este un izolator, metalele amorfe au conductivitate electrică. Ele sunt produse prin răcire rapidă, iradierea idoului şi aliere mecanică. Momentan, aplicarea practică a acestora se poate regăsi în transformatoarele masive şi în cele de înaltă frecvenţă.

Unde ar putea fi folosită descoperirea? Cimentul lichid, prin proprietăţile sale de semiconductor, ar putea fi integrat în produsele electronice de larg consum. 

Ce este sticla metalică? Explicaţia poate fi în acest video

Mai multe pentru tine:
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Dubai va continua planul de extindere a aeroportului Al Maktoum în valoare de 35 de miliarde de dolari
Firea și-a depus candidatura la PMB însoțită de Ciolacu. Ce mesaj a avut pe tricou și ce i-a transmis lui Piedone
Recunoști personajele? Fac parte din generația de aur, el a fugit din țară și nu a mai apărut în filme, iar ea s-a măritat la 50 de ani
Consecințele hrănirii urșilor la marginea drumului. Șeful Salvamont Argeș: „Nu-ți bate joc de el încurajându-i cerșitul!”
Ce oraș din lume este primul pe listă să fie distrus în cazul unui război nuclear. Documentele au fost declasificate
Elev răpit de pe stradă, imobilizat pe bancheta din spate a unei mașini și amenințat. Totul a pornit de la o fată
Timișoara strălucește în Duminica Floriilor. Explozie de culoare și parfum în oraș FOTO VIDEO
Actorul român care a iubit o singură femeie timp de 50 de ani. A cerut-o de soție când încă era elevă
Detalii incredibile din viaţa familiei regale britanice: Regele Charles, considerat „neajutorat” de răposata Regină Elisabeta II. Nici tatăl său nu îl ierta