Cum s-au format plăcile tectonice care produc cele mai mari dezastre naturale
0Un cutremur durează câteva secunde sau câteva minute, dar procesul care a dus la destabilizarea scoarţei planetei, care în prezent generează cutremure, a durat aproape un miliard de ani.
De mişcarea plăcilor tectonice, deloc una accelerată sau violentă, sunt legate multe evenimente care au cauzat de-a lungul timpului milioane de morţi. Această mişcare a generat de la cutremure banale de câteva grade pe scara Richter până la tsunami-uri şi erupţii vulcanice, iar „Los Angeles Times“ descrie acum procesul prin care au apărut plăcile, conform unui studiu publicat în revista „Nature“.
Doi geofizicieni apreciază că în urmă cu miliarde de ani litosfera a fost slăbită şi crăpată de mişcarea straturilor vâscoase de sub aceasta. Litosfera este stratul compus dintre scoarţa Pământului şi mantaua superioară solidă. David Bercovici de la Universitatea Yale şi Yanick Ricard de la Universitatea din Lyon spun că Pământul este singura planetă din sistemul nostru solar care să aibă plăci tectonice.
„Apariţia plăcilor tectonice este un moment definitoriu pentru Pământ. Totuşi, este necunoscut modul în care planeta noastră, singura printre altele similare, şi-a dezvoltat aceste plăci“, notează cei doi în lucrarea lor. Ei au dezvoltat un model matematic potrivit căruia litosfera a fost crăpată de mişcarea magmei şi pe măsură ce secţiuni din manta au coborât spre centrul Pământului, au cauzat deformări în scoarţă. Aceste deformări au devenit arii slăbite, arii care s-au extins în timp.
Procesul a început în urmă cu patru miliarde de ani şi s-a derulat pe parcursul unui miliard. Cei doi autori explică şi cazul planetei Venus, similară Terrei, dar care n-are plăci tectonice. Avantajul acestei planete a fost că se regăseşte într-o zonă în care temperaturile sunt mai ridicate şi astfel s-a „vindecat“ în timp. Mai mult, Bercovici şi Ricard susţin că procesul de reparare a scoarţei e mai puternic decât cel de spargere a ei în plăci tectonice.