Aurora boreală ar putea fi vizibilă din nou, la începutul lunii iunie. Ce spun oamenii de știință

0
Publicat:

Pata solară care a provocat în luna mai aurora boreală, care a fost vizibilă și în România, va fi în curând din nou îndreptată spre Pământ. Ea ar putea reapărea la sfârșitul lunii mai-începutul lunii iunie, potrivit Live Science.

Aurora boreală a pictat cerul României pe 11 mai FOTO Valentin Grigore

Deoarece soarele se rotește pe axa sa o dată la 27 de zile, pata solară a dispărut din vedere aproximativ o săptămână mai târziu, dar nu a încetat să producă erupții solare.

Pe 20 mai, a emis o erupție solară evaluată ca X12, cea mai puternică din septembrie 2017. A fost observată de nava spațială Solar Orbiter a Agenției Spațiale Europene, scrie publicația citată. 

AR3664/AR13664 devine acum vizibil din nou pe măsură ce soarele se rotește - și va fi din nou orientat spre Pământ în timpul lunii noi din 6 iunie.

„Se va alinia frumos”, a declarat Ryan French, un fizician solar la Observatorul Național Solar (NSO) din Boulder, Colorado. 

Luna Nouă din 6 iunie răsare la exact 27 de zile după 10 mai, așa că trebuie să fiți atenți câteva nopți înainte și după această dată - în cazul în care se repetă activitatea geomagnetică extremă de luna trecută, mai scrie Live Science.

„Dacă aurorele sunt vizibile în apropierea dumneavoastră, va trebui să vă îndepărtați de norii întunecați și de luminile orașului pentru a le putea vedea. Chiar și după luna nouă din iunie, s-ar putea să mai existe și alte șanse de a prinde aurora lângă tine anul acesta. Petele solare apar cu o frecvență mai mare – și declanșează erupții solare mai puternice – în timpul vârfului ciclului de activitate de 11 ani al soarelui, cunoscut sub numele de maxim solar”, susțin oamenii de știință. 

Aurora boreală a fost vizibilă din România, pe 11 mai 2024, la o intensitate care nu a mai fost observată de sute de ani. 

Fenomenul a putut fi urmărit cu ochiul liber, înspre nord, mai ales din afara oraşelor, în zone care nu sunt afectate de poluarea luminoasă.

„S-a văzut din România aurora boreală, aşa cum nu s-a mai văzut de sute de ani. Noi nu avem până acum vreo informaţie din istorie sau din datele noastre, cum că s-ar mai fi văzut în felul acesta din România vreodată. Cu lucrul acesta suntem de acord cam toţii cei care am observat-o. Dar pozele mint un pic, pentru că aparatul e sensibil la roşu şi la verde - la roşu mai ales. Cu ochiul liber, culorile nu erau chiar atât de intense. Se vedeau numai după ce te obişnuiai cu întunericul. După 10-15 minute vedeai nuanţe de roz şi verde, dar vizual nu au fost aşa de spectaculoase cum sunt în fotografii, dar se vedeau, într-adevăr", a precizat pentru Agerpres Adrian Şonka, astronom în cadrul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”,