30% pierdere în greutate într-o săptămână? “Comutatorul metabolic” abia descoperit de oamenii de știință
0Oamenii de știință au descoperit o metodă, în urma unui experiment efectuat pe șoareci, prin care se poate pierde până la 30% din greutatea corporală în doar o săptămână.
Cercetătorii au modificat genetic șoarecii astfel încât aceștia să nu poată produce aminoacidul cisteină și i-au hrănit cu o dietă complet lipsită de acesta. În doar o săptămână, șoarecii au pierdut uimitor 30% din greutatea lor corporală.
Această pierdere în greutate s-a datorat unei întreruperi a metabolismului energetic cauzată de epuizarea coenzimei A, o moleculă esențială pentru transformarea alimentelor în energie.
În urma studiului realizat s-a constat că privarea de cisteină declanșează o scădere rapidă în greutate.
Publicată la data de 21 mai în revista Nature, cercetarea arată că epuizarea cisteinei aruncă în haos metabolismul organismului. Fără acest aminoacid, celulele șoarecilor nu au mai putut transforma eficient alimentele în energie. Ca urmare, organismul lor a început să ardă în ritm rapid rezervele de grăsime, într-o încercare disperată de a face față cererii de energie, relatează publicația Sci Tech Daily.
Schimbare fundamentală
Studiul, condus de cercetători de la NYU Grossman School of Medicine, face lumină asupra modului în care celulele procesează sursele de combustibil precum carbohidrații și grăsimile. Acesta evidențiază, de asemenea, rolul central al unei molecule mici numită coenzima A (CoA). Atunci când nivelurile de cisteină au scăzut, nivelurile de CoA au scăzut și ele, iar din acest motiv alimentele nu au mai fost „transformate” în energie.
Coenzima A este implicată în peste 100 de reacții metabolice și lucrează cu aproximativ 4% din toate enzimele din organism. Până în prezent, a fost dificil de studiat în mod direct, deoarece șoarecii cu producție defectuoasă de CoA nu trec, de obicei, de perioada copilăriei. Dar această cercetare oferă prima privire detaliată asupra modului în care CoA funcționează la șoarecii adulți - și ce se întâmplă atunci când aceasta eșuează.
„Descoperirile noastre surprinzătoare arată că nivelurile scăzute de cisteină au declanșat o pierdere rapidă a grăsimii la șoarecii noștri de studiu prin activarea unei rețele de căi biologice interconectate”, a declarat coautorul principal al studiului, dr. Evgeny Nudler, profesor la Departamentul de Biochimie și Farmacologie Moleculară de la NYU Grossman School of Medicine și cercetător al Howard Hughes Medical Institute.
„În timp ce conducerea pierderii în greutate în clinică rămâne o misiune viitoare cheie, suntem cel mai încântați pentru moment de aspectele profunde, fundamentale ale metabolismului dezvăluite în acest studiu”, a adăugat dr. Nudler.
Efectele eliminării cisteinei asupra corpului uman
Descoperirea actuală nu sugerează chiar o nouă abordare a pierderii în greutate, avertizează autorii, deoarece cisteina se găsește în aproape toate alimentele. Realizarea unei diete cu adevărat fără cisteină ar necesita ca pacienții să consume o soluție special formulată, care ar fi o provocare pentru majoritatea.
În plus, deoarece cisteina este implicată în numeroase căi celulare, eliminarea acesteia, cum ar fi printr-un medicament care inhibă producția de cisteină, ar putea face organele mai vulnerabile la toxinele zilnice, inclusiv la medicamente, potrivit sursei citate.
Studiul este primul care examinează efectele eliminării cisteinei sau a oricăruia dintre cei nouă aminoacizi esențiali, care trebuie obținuți prin alimentație și sunt necesari pentru construirea proteinelor care alcătuiesc majoritatea enzimelor, țesuturilor și moleculelor de semnalizare ale organismului. Rezultatele au arătat că eliminarea cisteinei din organismul mamiferelor a dus la o pierdere în greutate mult mai mare decât eliminarea oricărui alt aminoacid esențial. Ca răspuns, organismul a apelat la lipidele stocate (grăsimi) pentru a produce energie.