Sfaturi practice care te ajută să ai somn liniştit şi să te trezeşti odihnit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă nu dormi suficient o să ai de suferit FOTO Arhivă

Oricare dintre noi are probleme cu somnul din când în când, dar atunci când problemele devin obişnuiţă ar trebui să ştii unde greşeşti şi cum ai putea să corectezi procesul.

Ai avut parte de următorul scenariu: te afli la birou, îţi petreci toată ziua gândindu-te la momentul în care o să ajungi acasă să pui capul pernă, dar fix în acea clipă orice urmă de somn dispare? Nu eşti singurul! Sute de persoane suferă zilnic de tulburări ale somnului din cauza stresului constant.

Din acest motiv, „Bright Side“ oferă o serie de sfaturi practice prin care să poţi dormi liniştit şi să te trezeşti odihnit.

Dormi suficient

Durata medie a unui somn odihnitor pentru un adult este între şapte şi opt ore. Dacă dormi mai puţin vei avea un deficit de odihnă care duce la o performanţă scăzută.

Renunţă la cafea

Oricât de tentantă ar fi acea cană de cafea în plus, de acasă sau de la birou, renunţă la ea. Cafeina previne absorţia adenezinei, astfel că nu te vei putea calma şi vei avea probleme cu somnul.

Ia o gură de aer

Stabileşte un obicei din a face o scurtă plimbare înainte de a adormi. Încearcă să rezişti lipsei de energie şi să devină o constantă. O jumătate de oră petrecută în aer proaspăt îţi va garanta un somn odihnitor.

Bea ceva cald

După ce faci mişcarea de dinainte de somn ar fi indicat să bei ceva cald, de preferat ceai sau lapte.

Nu dormi cu animalele de companie

Cu siguranţă că pisica sau câinele tău sunt membri ai familiei, dar a-i lăsa să doarmă cu tine nu este o idee bună. Un studiu a demonstrat că 64% dintre cei care dormn cu animalele de companie au probleme cu somnul.

Pune usturoi sub pernă

E o metodă cunoscută de ani de zile, usturoiul pus sub pernă garantează un somn odihnitor. Secretul stă în componenţii de sulf pe care usturoiul îi degajă şi care conferă somnul dorit.

Lasă gadget-urile

Lumina emisă de dispozitivele pe care le folosim chiar înainte de culcare este mult mai dăunătoare decât credem. Ritmul somnului ne este controlat de melatonină, hormonul care asigură un somn odihnitor şi cel care se produce în absenţa luminii. Dacă folosim dispozitive înainte de culcare oprim producerea hormonului şi ne deprivăm de o odihnă normală.

Pune lavandă prin casă

Lavanda este recunoscută pentru proprietăţile ei calmante. Pune un buchet de lavandă aproape de pat şi sigur vei scăpa de probleme.

Ce faci dacă nu ai somn

Nu poţi să dormi? Stai în pat fără să dormi de mai bine de 20 de minute? Nu te agita! Încearcă să citeşti o carte sau să asculţi o muzică relaxantă şi somnul va veni natural.

Foloseşte dormitorul pentru ce a fost menit

Dacă în dormitor lucrezi, faci exerciţii şi te mai şi distrezi prin diverse activităţi atunci vei pune creierul la încercare, care nu îl va recunoaşte ca un loc de odihnă. Dormitorul e făcut doar pentru somn şi pentru sex, nu pentru toate activităţile posibile.

Nu uita de magneziu

Magneziul poate juca un rol esenţial pentru un somn odihnitor. Este indicat să consumi alimente bogate în magneziu sau să iau suplimente naturale cu magneziu cu jumătate de oră înainte de culcare.