Putem să rezistăm cu doar patru ore pe noapte? Thatcher şi Napoleon, printre liderii care dormeau puţin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un adult obişnuit doarme, în medie, şapte ore pe noapte, dar mulţi se odihnesc mult mai puţin, mai ales persoanele care au peste 50 de ani FOTO Shutterstock

O parte din reputaţia de temut a baronesei Margaret Thatcher se datora şi celor numai patru ore pe care le dormea pe noapte. Energia inepuizabilă o ţinea în picioare până spre 2 - 3 dimineaţa, iar de la ora 5 o lua de la capăt. Dar cât de uşor este să-ţi îndeplineşti responsabilităţile cu doar câteva ore de odihnă?

„Dormea patru ore pe noapte în timpul săptămânii. Nu am lucrat cu ea la sfârşit de săptămână, dar presupun că atunci dormea un pic mai mult“, spune Sir Bernard Ingham, secretarul ei de presă.

Această rutină a ei, de a merge ultima la culcare şi de a se trezi prima, o ajuta să fie „cea mai bine informată persoană dintr-o cameră“, spune biograful ei John Campbell, autorul cărţii „Doamna de Fier“. Ocazional, soţul ei Denis o lua cu forţa la culcare, iar o dată chiar ar fi ţipat la ea, spunând „femeie, la culcare!“, scrie BBC.

Puţinele ore de somn ale lui Thatcher i-au creat probleme succesorului ei, John Major. „I-a fost greu să ocupe funcţia deoarece funcţionarii erau obişnuiţi cu un prim-ministru care nu dormea, iar el obişnuia să respecte cele opt ore de somn pe noapte“, spune Campbell.
 

Lideri care dormeau puţin

Somnul a ajuns să fie văzut ca parte a caracterului unui lider. Când Napoleon Bonaparte a fost întrebat de câte ore de somn au nevoie oamenii, se spune că a răspuns: „Şase pentru un bărbat, şapte pentru o femeie, opt pentru un prost“.

Pentru Margaret Thatcher, patru ore de odihnă reprezentau un semn al unei puteri supraumane, scrie BBC. Churchill a supravieţuit cu doar patru ore de somn în timpul războiului, dar se spune că obişnuia, adesea, să aţipească după-amiaza.

Reprezintă însă mai puţină odihnă idealul la care oamenii obişnuiţi ar trebui să aspire?

În lumea afacerilor este, cu siguranţă, ceva des întâlnit: Marissa Mayer, director general executiv la Yahoo!, şi Indra Nooyi de la Pepsi se mulţumesc cu patru ore pe noapte, în timp ce Donald Trump susţine că doarme doar trei. 

Şi în armată se spune că sunt lideri militari care dormeau puţin. Generalul american David Petraeus obişnuia să mănânce o singură dată pe zi şi să doarmă patru ore.

Margaret Thatcher în 1989 FOTO Reuters

Cât trebuie să dormi?

Nu există un număr indicat de ore de somn, spune profesorul Kevin Morgan, de la Centrul de Cercetare a Somnului din cadrul Universităţii britanice Loughborough. Singura regulă este să dormi suficient de mult pentru a te simţi odihnit când te trezeşti.

Pentru aproximativ 1% din oameni, probabil inclusiv pentru Thatcher, numărul suficient este de patru ore pe noapte, spune Morgan. O persoană obişnuită nu poate deveni, dintr-o dată, o persoană care doarme atât de puţin. Este posibil ca Thatcher să fi dormit la fel de puţin chiar de dinainte de a deveni prim-ministru.

O oarecare influenţă asupra necesarului de somn o are şi starea de spirit. Soldaţii, spre exemplu, pot da randament chiar şi cu câteva ore de odihnă, datorită adrenalinei. „Dacă eşti deznădăjduit, ai tendinţa de a dormi mai mult, pe cât timp atunci când eşti încântat rezişti şi cu mai puţină odihnă“, a explicat profesorul James Horne de la Universitatea Loughborough.

Un adult obişnuit doarme, în medie, şapte ore pe noapte, dar mulţi se odihnesc mult mai puţin, mai ales persoanele care au peste 50 de ani. Deci, este posibil ca Thatcher să se fi aflat în intervalul care presupunea normalitate la vârsta ei. 

Dar Parris, un fost deputat conservator şi coleg al lui Thatcher între anii 1970 şi 1980, spune că baroneasa dormea cam patru-cinci ore, nu trei-patru, aşa cum s-a sugerat.

În ciuda rezistenţei de care a dat dovadă, era de multe ori obosită, îşi aminteşte el. „Deseori vedeam în privirea ei ochii unei femei obosite“, spune Parris.

Mai multe pentru tine:
Actorul român din Generația de Aur care, înainte să moară, le-a oferit tuturor o lecție: „Dacă ieși afară și te compari cu alții, vezi că sunt mulți Dumnezei în jurul tău”
De ce a refuzat regele Ferdinand unirea Ungariei cu România. Cine l-a sfătuit să nu fie de acord
Un gigant german deschide o fabrică în România și angajează circa 700 de oameni
Scandal într-o școală din Târgu Jiu. Elevii dintr-o clasă pregătitoare refuză să mai meargă la cursuri din cauza unui coleg agresiv
Cine este și cum arată, de fapt, Carla’s Dreams, solistul acuzat că a urcat pe scenă drogat: „Avem toți uneori perioade mai complicate cu manifestări diverse”
Povestea fostului elev, acum profesor, care a fost arestat că a răspândit manifeste anticomuniste. După eliberare, s-a angajat ca salahor
ANAF a descoperit un prejudiciu de peste 10 milioane de lei cu monede virtuale
Un bărbat căruia i s-a extirpat din greșeală un plămân are de primit despăgubiri de 150.000 de euro de la Institutul Marius Nasta. Beatrice Mahler: „nu sunt fonduri”
Alex Dobrescu, declarații de dragoste pentru Cristina Cioran: „Este femeia vieții mele. Femeia pe care am iubit-o și pe care o iubesc cel mai mult în viața asta”
Hidrocentrala Porţile de Fier III ar putea avea un impact semnificativ asupra mediului şi navigabilităţii
A fost stabilită cauza morții bebelușului în vârstă de o lună, adus în stop cardio-respirator la Spitalul de Urgență Târgu Jiu