Industria rămâne fără muncitori calificaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Construcţiile, industria textilă şi cea hotelieră românească se confruntă de mai bine de doi ani cu o lipsă acută de personal calificat, din cauza exodului masiv . Atât în 2006, cât

>> Construcţiile, industria textilă şi cea hotelieră românească se confruntă de mai bine de doi ani cu o lipsă acută de personal calificat, din cauza exodului masiv .

Atât în 2006, cât şi în 2007, ponderea firmelor afectate de un deficit de personal per ansamblul celor trei domenii de activitate este de aproximativ 16%, potrivit studiului "Piaţa forţei de muncă în România şi migraţia" realizat de Fundaţia Soros.

Firmele din industria textilă sunt într-o proporţie semnificativ mai mare afectate de deficitul forţei de muncă, în comparaţie cu cele din construcţii sau din domeniul hotelier, restaurante, cafenele, potrivit aceleiaşi surse.

La nivelul anului 2007, mai bine de un sfert din firmele de textile s-au confruntat cu problema neocupării unor posturi pe o perioadă de cel puţin două luni. În celelalte două domenii, proporţia se situează la 15%, indică studiul menţionat.

"În domeniul construcţiilor, rata deficitului este de 10%, în timp ce, în cazul hotelurilor şi restaurantelor, aceasta este de aproape 20%, maximul înregistrându-se în domeniul textil, 25%.

O estimare a acestui deficit indică 17.000 de locuri de muncă neocupate în toate cele trei domenii, timp de cel puţin două luni de-a lungul anului", a precizat Mihaela Ştefănescu, coordonatoarea studiului. Ea a mai arătat că valoarea deficitului este aproximativ la acelaşi nivel atât în 2006, cât şi în 2007. Şi rata de fluctuaţie a personalului reprezintă o problemă pentru angajatori, aceasta fiind relativ egală pentru cele trei domenii de activitate economică, între 14 şi 17%.

Rezolvări temporare pentru o problemă permanentă

Pentru a face faţă dificultăţilor în găsirea de personal, angajatorii intervievaţi au optat îndeosebi pentru investiţii în creşterea productivităţii (83%) sau în tehnologizare (76%), a arătat Mihaela Ştefănescu. O treime din firme a recurs la modificarea programului de lucru (ore suplimentare) sau la categorii de personal a căror implicare în muncă are un caracter temporar (pensionari, studenţi), în timp ce 35% din companii au optat pentru externalizarea activităţilor.

Din studiu mai rezultă că numai 7% din companii intenţionează să aducă forţă de muncă din străinătate, iar 13% se declară interesate de angajarea de români care lucrează în străinătate, în urma experienţei acumulate într-un mediu competitiv.

Angajaţii buni pleacă

"În opinia managerilor, emigrarea forţei de muncă este principalul factor care determină dificultăţile de a găsi noi angajaţi. Slaba pregătire a tinerilor absolvenţi este al doilea factor care afectează capacitatea firmelor de a ocupa locurile de muncă pe care le au disponibile", a precizat sociologul Monica Şerban.