FOTO 95 de ani de la naşterea Evei Peron. Odiseea Evitei după moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eva Peron FOTO AFP

Născută pe 7 mai 1919, Eva Peron este exemplul clasic de femeie care şi-a cunoscut foarte bine atuurile, punându-le atât în folosul propriu, cât şi în cel al poporului argentinian. Iubită şi controversată în timpul vieţii, fosta Primă Doamnă a Argentinei a fost subiectul unui mare scandal şi după moartea ei.

În iulie 1952, Eva Peron a fost răpusă la doar 33 de ani de cancer uterin. La trei ani după moartea Evei Peron, trupul ei îmbălsămat a dispărut brusc, mutat de militarii argentinieni înaintea loviturii de stat în urma căreia Preşedintele Juan Peron avea să-şi piardă funcţia. De atunci, trupul ei a călătorit prin toată lumea timp de două decenii, scrie historia.ro.

Domingo Tellechea este un cunoscut restaurator de artă, antichităţi şi... rămăşiţe umane. În 1974, el a fost expertul însărcinat să transforme trupul Evei Peron pentru a-l putea expune în faţa publicului.

În momentul în care a primit această ciudată sarcină, Argentina trecea printr-o perioadă violentă. De aceea, în momentul în care Domingo stătea într-un bar cu un prieten şi au apărut brusc doi bărbaţi îmbrăcaţi în negru care s-au uitat fix la el, i s-a părut că ceva nu e în regulă. Nu era nimic neobişnuit în acele vremuri ca oamenii să dispară pur şi simplu, să fie atacaţi sau ucişi în mijlocul străzii. S-a dovedit că cei doi erau doar şoferii care l-au dus pe Tellechea în vizită la cineva cunoscut: Oscar Ivanissevici, fostul doctor personal al Evei Peron. Acesta i-a spus că are o slujbă pentru el: să restaureze trupul fostei Prime Doamne a Argentinei.

Domingo Tellechea şi-a dat seama atunci că slujba putea avea consecinţe grave dacă ajungea în conflict cu cei care făcuseră corpul să dispară sau cu cei care-şi doreau ca Evita să nu mai apară niciodată în faţa argentinienilor.

Cei din spatele dispariţiei trupului Evei Peron în 1955 au fost ofiţerii care au luat parte la lovitura de stat în urma căreia Juan Peron a fost forţat să plece în exil. Susţinătorii lui Peron credeau că dispariţia trupului Evei era parte a încercării de a şterge complet amintirea peronismului din Argentina, mişcare pentru care Evita reprezenta un foarte important simbol.


Juan Peron şi Evita FOTO AFP

 

Odată ce militarii au luat trupul Evitei din Buenos Aires a început odiseea acestuia. Probabil că a stat o vreme într-un camion parcat pe străzile capitalei. La un moment dat, a fost depozitat în birourile Serviciilor de Informaţii Militare. Legenda spune că oriunde ar fi fost mutat trupul Evei, apăreau ca din senin flori şi lumânări. Era clar că era nevoie de o soluţie sigură pe termen lung. Astfel, în 1957, cu ajutorul secret al Vaticanului, rămăşiţele Evei Peron au fost duse în Italia şi depuse într-un cimitir din Milano sub un nume fals. Între timp, argentinienii nu o uitaseră. Pe străzile capitalei au început să apară graffituri cu întrebarea: „unde e trupul Evei Peron?”, iar Evita s-a transformat într-un simbol al rezistenţei.

Citeşte continuarea pe historia.ro


Înmormântarea Evei Peron, în 1952 FOTO AFP