Hugh Grant critică dur școlile care alimentează dependența copiilor de ecrane: „E ultimul lucru de care au nevoie copiii!”
0Actorul britanic Hugh Grant critică dur școlile care le permit elevilor accesul excesiv la tehnologie și cere interzicerea laptopurilor și tabletelor în sălile de clasă.
Actorul Hugh Grant, cunoscut pentru rolurile sale din „Notting Hill” și „Four Weddings And A Funeral”, a luat poziție fermă împotriva utilizării laptopurilor și tabletelor în școli. La un eveniment desfășurat la Knightsbridge School din vestul Londrei, Grant a spus că instituțiile de învățământ încurajează „dependența patologică de ecrane” în rândul elevilor și a catalogat această situație drept „patetică”.
„Sunt un alt părinte furios care duce lupta eternă, epuizantă și deprimantă cu copiii care vor doar să stea pe ecran”, a declarat actorul în vârstă de 64 de ani, potrivit Daily Mail.
Grant și-a exprimat frustrarea în legătură cu decizia școlilor de a introduce laptopuri în procesul educațional: „Picătura care a umplut paharul a fost când școala a început să spună, cu o oarecare mândrie, că oferă fiecărui copil un Chromebook. Și fac o mulțime de lecții pe Chromebook, și își fac toate temele pe Chromebook, și te gândești doar că este ultimul lucru de care au nevoie, și ultimul lucru de care avem noi nevoie”.
În prezent, conform unui raport al Departamentului pentru Educație din Marea Britanie, 98% dintre profesori folosesc tehnologia la clasă, iar 90% dintre elevi, de la ciclul primar și până la cel secundar, au acces la laptopuri sau telefoane în timpul orelor.
Copiii nu se mai joacă afară din motive „ridicole”
Grant a mai criticat și școlile private „pretențioase” în care învață copiii săi, spunând că acestea impun restricții absurde: „Sunt genul de școli care spun că nu pot ieși afară pentru că plouă, sau că nu pot urca pe structura de joacă pentru că bate vântul. E patetic. Mi se pare că există loc pentru o școală erou, un set de școli care să rupă tiparele”.
Alți susținători ai campaniei „Close Screens, Open Minds”
La eveniment au mai participat actrița Sophie Winkleman, căsătorită cu Lord Frederick Windsor (verișorul Regelui Charles), și psihologul american Dr. Jonathan Haidt, cunoscut pentru cercetările sale despre impactul rețelelor sociale asupra tinerilor.
Dr. Haidt a cerut interzicerea telefoanelor în școli, dar și interzicerea utilizării social media pentru copiii sub 16 ani. „Este loc pentru tehnologie în educație, dar nu pe birourile copiilor,” a spus el.
Actrița Sophie Winkleman a criticat și ea dependența de tehnologie în școli: „Ni s-a vândut un vis în care tehnologia avea să revoluționeze educația, să personalizeze învățarea și să pregătească copiii pentru un viitor digital. După miliarde cheltuite, unde am ajuns? Rezultatele la teste sunt în scădere la nivel global. Utilizarea excesivă a ecranelor dăunează sănătății copiilor. Elevii își fac temele cu ChatGPT, iar profesorii le corectează cu ajutorul AI. Atunci ce rost mai are școala?”
Autoritățile încearcă să răspundă
Intervenția lui Hugh Grant vine în contextul în care Comisarul pentru Copii din Anglia, Dame Rachel de Souza, a sugerat luna aceasta restricționarea utilizării telefoanelor și în afara orelor de școală. Potrivit unui sondaj, aproape un sfert dintre copiii cu vârste între 8 și 15 ani petrec peste patru ore pe zi pe dispozitive electronice, iar 6% stau mai mult de șase ore zilnic.
„Acești copii nu stau pe telefoane doar în timpul orelor. Dacă vrem să-i protejăm, trebuie să ne extindem grija dincolo de porțile școlii și să ne asigurăm că sunt în siguranță online tot timpul”, a spus Dame Rachel
Proiect de lege diluat în Parlament
Pe fondul acestei dezbateri aprinse, un proiect de lege numit „Safer Phones Bill” a fost prezentat recent în Parlament de deputatul laburist Josh McAlister. Inițial, acesta prevedea interzicerea telefoanelor în toate școlile din Anglia și impunea o reglementare mai strictă a modului în care sunt comercializate și folosite smartphone-urile de către copiii sub 16 ani.
Însă proiectul a fost puternic diluat, spre nemulțumirea unor parlamentari: „Guvernul a tergiversat, a diluat și a capitulat. Ar trebui să fim furioși”, a spus deputatul conservator Kit Malthouse.
Josh McAlister a răspuns: „Scopul meu a fost întotdeauna să provoc o dezbatere națională și să obțin ceva concret. E doar primul pas – cum am procedat și cu fumatul sau centurile de siguranță în mașini”.
Ministrul pentru protecția datelor, Sir Chris Bryant, a declarat că „acțiunea în acest domeniu este inevitabilă” și că guvernul lucrează la implementarea Legii privind siguranța online. Codurile de siguranță pentru conținutul destinat copiilor urmează să fie finalizate, iar o analiză privind impactul smartphone-urilor asupra tinerilor va fi publicată în luna mai.