Monica Ghiurco, scrisoare deschisă către preşedintele Iohannis: „Aşteptăm şi din partea Parlamentului un gest de responsabilitate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monica Ghiurco a primit  pentru a doua oară aviz negativ din partea comisiilor de cultură reunite ale Parlamentului FOTO Adevărul

Monica Ghiurco, cea care a fost propusă a doua oară de Consiliul de Administaţie (CA) al TVR pentru funcţia de preşedinte-director general al Televiziunii Române, a adresat o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis prin care solicită o mediere între Guvern şi Parlament care să scoată televiziunea din blocajul instituţional şi financiar în care se află.

„Gravitatea situaţiei în care ne aflăm ne determină să solicităm oficial mediere din partea preşedintelui României, în acord cu prevederile constituţionale, pentru scoaterea TVR din blocajul instituţional şi financiar în care se găseşte. Fără o înţelegere între Guvern şi Parlament, deblocarea situaţiei nu este posibilă. În acest moment, discuţia publică despre TVR trebuie să depăşească aparenţa unui scandal generat de blocarea participării la un concurs muzical. Adevărata problemă nu este participarea la Eurovision Song Contest 2016, ci blocajul general în care se găseşte televiziunea publică, cu consecinţe dintre cele mai grave pentru statul român“, se arată în scrisoarea Monicăi Ghiurco, trimisă preşedinţiei, potrivit Pagina de media.

Ghiurco precizează că una dintre consecinţele pierderii calităţii de membru EBU a TVR va fi izolarea informaţională a României pe plan internaţional.

„Dacă pierderea calităţii de membru EBU pe care TVR o are din 1993 se va produce, vom avea de-a face efectiv cu o excludere a ţării noastre de pe piaţa media europeană, ceea ce echivalează cu o izolare informaţională a României în plan internaţional prin intermediul sancţiunilor aplicate televiziunii publice. Excluderea SRTv din EBU va aduce România practic în situaţia de a fi decuplată de la principalele conexiuni de ştiri şi informaţii şi în imposibilitatea de a participa la schimbul de informaţii internaţional şi european. Aceste aspecte ne creează probleme de politică externă şi de securitate în calitatea noastră de membru NATO şi UE la graniţa de est a Alianţei şi a Uniunii. […] Trăim într-o zonă geopolitică afectată grav de conflicte sângeroase şi crize profunde, iar dimensiunea mediatică este la fel de importantă precum oricare alta în acest război hibrid în plină desfăşurare.“

Actuala membră CA al TVR consideră totodată necesară notificarea Ministerului de Extrerne cu privire la situaţia TVR, întrucât structurile de securitate şi apărare ale României ar putea fi interesate de această izolare mediatică iminentă, cu câteva luni înainte de Summit-ul NATO, în contextul în care „principalul organism de transmitere a informaţiilor oficiale este pe punctul de a se închide într-un moment istoric în care suntem obiectul unui război informaţional complex, iar la graniţele noastre este în plină desfăşurare un conflict sângeros“.

Monica Ghiurco susţine că soluţionarea blocajului financiar al TVR presupune „o colaborare responsabilă între Guvern şi Parlament“, iar un prim pas în acest sens ar fi „validarea de urgenţă a noului preşedinte-director general al SRTv şi un plan de reconstrucţie asumat de toate părţile, capabil să dea garanţia că banii nu vor fi aruncaţi în găuri negre“. 

„Guvernul şi-a arătat disponibilitatea în cadrul discuţiilor de astăzi de la Ministerul Finanţelor cu reprezentanţii EBU, TVR şi ai Consiliului Concurenţei, pentru identificarea unor soluţii de urgenţă care să rezolve măcar parţial criza de la Televiziunea publică. Aşteptăm şi din partea Parlamentului un gest de responsabilitate, pentru că tergiversarea validării unei conduceri conform legii ne costă nu doar ca televiziune şi public plătitor de taxă TV, ci şi ca ţară“, se mai arată în scrisoarea membrului CA al TVR.

Aviz negativ din partea comisiilor de cultură, pentru a doua oară

Luni, 9 mai, Monica Ghiurco a primit aviz negativ din partea Comisiilor de Cultură reunite ale Parlamentului, cu 23 de voturi „împotrivă“ şi un singur vot „pentru“. Irina Radu, numită de PSD în Consiliul de Administraţie, a primit aviz favorabil din partea Comisiilor de Cultură, cu 25 de voturi „pentru“ şi niciunul „împotrivă“, ea fiind audiată în pofida faptului că propunerea CA-ului a fost Monica Ghiurco. Votul Comisiilor de Cultură reunite ale Parlamentului are rol consultativ.

Irina Radu a candidat în Consiliul de Administraţie pentru funcţia de PDG al TVR, dar a reuşit să obţină doar şase voturi, propunerea CA pentru Comisii fiind Monica Ghiurco, propusă de angajaţii televiziunii în consiliu. Parlamentarii membri ai Comisiilor de cultură reunite au decis, însă, să o audieze şi pe Irina Radu, justificând deciza prin articolul 19 alineatul 7 din legea de funcţionare a televiziunii publice, care stipulează ca vor audia „cu precădere“ candidatul propus de CA, ceea ce le lasă posibilitatea de a audia şi alt candidat. Această propunere a trecut cu votul tuturor formaţiunilor, mai puţin PNL, ai cărui reprezentanţi au părăsit sala.

Monica Ghiurco urmează să fie votată în plenul comun al Parlamentului la o dată ulterioară care va fi stabilită de Birourile Permanente reunite.

Pe 11 aprilie, Monica Ghiurco, propunerea Consiliului de Administraţie al TVR pentru funcţia de preşedinte-director general al televiziunii publice, nu a obţinut în plenul celor două Camere ale Parlamentului numărul necesar de voturi pentru numirea în funcţie. În data de 28 aprilie, jurnalista a fost propusă pentru a doua oară la şefia TVR.