Cine este Monica Ghiurco: jurnalistă cu o experienţă de 20 de ani, despre care Adrian Năstase a spus că este „o fată bine intenţionată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monica Giurco a fost votată de membri Consiliului de Administraţie al SRTV pentru funcţia de preşedinte - director general al TVR FOTO Adevărul
Monica Giurco a fost votată de membri Consiliului de Administraţie al SRTV pentru funcţia de preşedinte - director general al TVR FOTO Adevărul

Plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului s-a întrunit, luni, pentru a vota propunerea Consiliului de Administraţie (CA) al SRTV pentru funcţia de preşedinte-director general al TVR, respectiv pe Monica Ghiurco.

Monica Ghiurco, propunerea Consiliului de Administraţie al TVR pentru funcţia de preşedinte-director general al televiziunii publice, nu a obţinut în plenul celor două Camere ale Parlamentului numărul necesar de voturi pentru numirea în funcţie. 194 de deputaţi au votat „pentru“ respingerea candidaturii acesteia, în timp 113 au fost „împotriva“ respingerii candidaturii.


În urma audierilor de la ora 14.00, jurnalista Monica Ghiurco a primit aviz negativ pentru funcţia de preşedinte - director general al televiziunii publice din partea membrilor Comisiilor de Cultură reunite din Parlament. Aceasta a primit 18 voturi „pentru“ şi 19 „împotrivă“. Avizul comisiilor de cultură este consultativ.

Monica Ghiurco (42 de ani), reprezentantul angajaţilor în Consiliul de Administraţie, a fost votată de membrii CA pentru funcţia de preşedinte director general al TVR. La întâlnirea celor 13 membri ai CA din TVR, Monica Ghiurco a primit şapte voturi. Pentru acelaşi post a candidat şi Irina Radu, numită de PSD în Consiliul de Administraţie al TVR şi fost preşedinte-director interimar al instituţiei, care a primit şase voturi.

Monica Ghiurco s-a născut pe 30 noiembrie 1973, în localitatea Dej din judeţul Cluj. A urmat Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai“ din Baia Mare, profilul matematică-fizică. Este licenţiată a Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, specializarea Turism-Servicii. A absolvit un master în Securitate şi Apărare Naţională la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I“ din Bucureşti, iar în 2009 a absolvit cursurile Colegiului Naţional de Apărare. În 2014 a dobândit titlul ştiinţific de doctor în ştiinţe economice, domeniul relaţii economice internaţionale, în cadrul aceleiaşi universităţi.

În timpul studenţiei a descoperit pasiunea pentru jurnalism. A profesat timp de trei ani la catedra Universităţii „Babeş-Bolyai“ ca asistent universitar în cadrul Departamentului de Relaţii Economice Internaţionale. 

Prima dată a făcut cunoştinţă cu radioul, fiind colaboratoare la Radio Contact din Cluj Napoca. Apoi s-a îndreptat spre televiziune, în doi ani trecând de pe postul de reporter, pe cel de realizator şi prezentator al canalului TV Cinemar Cluj Napoca. S-a angajat apoi la postul de televiziune Antena 1 din Cluj Napoca, iar în urma unui concurs s-a alăturat echipei de ştiri Antena 1 din Bucureşti, stabilindu-se în Capitală.

Din februarie 2002 a devenit redactor-prezentator în cadrul Direcţiei Ştiri a Televiziunii Române, iar din 2013 este jurnalist senior TVR.

Ghiurco, descrisă de Năstase drept o fată „bine intenţionată“

Timp de patru ani a fost reporter acreditat la Guvern, în timpul guvernării lui Adrian Năstase, în paralel prezentând principalul jurnal al zilei de pe TVR 1. 

În stenogramele lui Năstase din 2004, Monica Ghiurco apare ca o fată „bine intenţionată“, punându-i-se eticheta de simpatizantă a PSD. Astfel, a intrat în conflict cu Rodica Culcer, director al Direcţiei de Ştiri al TVR, care i-a refuzat candidatura la şefia ştirilor TVR pe motive de partizanat politic. Ghiurco a explicat atunci că presa nu a redat întocmai ce a spus Năstase şi anume: „Fata asta Ghiurco este bine intenţionată, dar nu ştie ce vrem noi“. 

Activitatea Monicăi Ghiurco la TVR

Ulterior, Monica Ghiurco a devenit prezentatoarea emisiunii „Ora de ştiri“ de pe TVR 2, moderator de talk-show, producător şi realizator de emisiuni de politică internă şi ediţii speciale.

În perioada august 2008 - noiembrie 2010 a coordonat Departamentul Social Politic Economic din cadrul Direcţiei Editoriale din SRTV, în paralel cu activitatea de la Ştiri.

Timp de trei ani a fost prezentatoarea şi producătoarea „Orei de ştiri“ de weekend (pe TVR 2) - o emisiune care îmbină ştirile cu scurte dezbateri şi analize pe temele cele mai importante ale zilei. 

Din 2004 până în 2010 a realizat şi prezentat emisiunea „Agenda politică“ de pe TVR 1, în fiecare duminică, împreună cu reputatul analist politic Iosif Boda - emisiune de sinteză a evenimentelor politice interne. Audienţele realizate au impus emisiunea ca fiind cea mai urmărită şi mai longevivă analiză politică difuzată de posturile româneşti de televiziune.

Este realizatoarea seriei de filme documentare istorice „Moştenirea clandestină“, difuzate la TVR 1 şi TVR Internaţional, film premiat de Asociaţia Profesioniştilor de Televiziune din România (APTR) în 2013.

În campania pentru alegerile prezidenţiale din 2014 a moderat seria de dezbateri din cadrul emisiunii electorale „Preşedinte pentru România“ la TVR 1, iar în prezent, realizează împreună cu Ion Stavre emisiunea „Observatori la Parlamentul European“, difuzată bilunar la TVR 1.

Solidară cu jurnaliştii Antena 3 după condamndarea lui Voiculescu

Ieşirile publice ale Monicăi Ghiurco, în care aceasta s-a solidarizat cu jurnaliştii de la Antena 3 şi a participat în 2014 la mitingul organizat la Palatul Cotroceni, după condamndarea lui Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, au stârnit primele reacţii ale instituţiei în care lucrează. De altfel, Monica Ghiurco a avut mai multe ieşiri publice, în urma cărora a declarat că „susţine libertatea de exprimare” şi că este alături de jurnaliştii de la Antena 3. Prezentatoarea TVR a fost prezentă în studioul televiziunii din Băneasa, unde a subliniat solidaritatea faţă de angajaţii postului lui Dan Voiculescu. 

Directorul TVR 1, Gabriel Gherghescu, a solicitat Comisiei de Etică şi Arbitraj (CEA) din Televiziunea Română un punct de vedere cu privire la prezenţa Monicăi Ghiurco, jurnalist senior detaşat la TVR 1, la ediţia specială din 8 august 2014 pe care Antena 3 a consacrat-o pronunţării sentinţei în cazul lui Dan Voiculescu. Comisia de Etică şi Arbitraj din TVR a analizat acest caz, constatând că prezenţa jurnalistei Monica Ghiurco în emisiunea de la Antena 3 reprezintă o posibilă abatere disciplinară şi nu una de natură deontologică.

   

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite