Vizita lui Ponta în SUA, la bilanţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta a fost primit la Casa Albă de Joe Biden FOTO gov.ro

Premierul Victor Ponta a fost primit la Casa Albă şi a avut mai multe întâlniri cu marile companii americane. În urma vizitei a rămas o promisiune concretă: exploatarea gazelor de şist va continua.

Vizita premierului Victor Ponta în SUA s-a încheiat ieri, după trei zile de întâlniri şi discuţii. Ce a rămas în urmă? Cel mai important mesaj transmis de premier vizează o temă fierbinte pe pământ românesc: exploatarea gazelor de şist. După discuţii cu liderii Chevron, Victor Ponta a spus fără ocolişuri: investiţia în gazele de şist va continua în România.

„Guvernul pe care îl conduc e decis să continue toate explorările de gaze neconvenţionale, atât timp cât sunt îndeplinite şi respectate toate standardele de mediu“, a spus Ponta la Washington. Întrebat de ziarişti dacă s-a pus problema ca Chevron să renunţe la investiţia din ţara noastră, Ponta a răspuns, franc: „Nici vorbă de retras din România. Avantajele economice sunt uriaşe“. De altfel, Victor Ponta şi-a reafirmat susţinerea faţă de exploatarea resurselor neconvenţionale de energie din România de către companiile americane. „Nu vreau să mai importăm niciun metru cub de gaze de nicăieri. Trebuie să avem gaz mai ieftin, dar trebuie să lăsăm acele companii americane să bage bani în protecţia mediului şi în ridicarea standardelor de mediu. Trebuie să fim capabili să folosim gazoductul cu Moldova şi să dăm gaze Moldovei“, a insistat Ponta.

La capitolul economie, în urma întâlnirii cu preşedintele Băncii Mondiale, Ponta a mai bifat o promisiune:„Am obţinut accesarea unui tip de credit de 1 miliard de euro, un credit pe care îl vom restitui peste şapte ani, la cea mai mică dobândă, una la care se împrumută Germania“.

CERINŢA SUA: STATUL DE DREPT
Nivelul maxim al vizitei a fost atins în momentul vizitei la Casa Albă. Victor Ponta a discutat, timp de o oră, cu vicepreşedintele SUA, Joe Biden, iar mesajul americanilor a fost clar: importanţa statului de drept. Independenţa justiţiei a apărut pe agenda discuţiilor de la Washington în contextul recentului scandal legat de revocarea din funcţie a procurorilor DNA Lucian Papici şi Mariana Alexandru. După întrevedere, Ponta a fost întrebat, ironic, de jurnalistul Bogdan Chirieac dacă s-a discutat şi despre cazul Papici.

„Evident că nu, Biden mi-a spus că, pentru companiile americane, o justiţie independentă şi eficientă e foarte importantă, lucru cu care sunt total de acord şi l-am asigurat că justiţia va fi din ce în ce mai mult scoasă din bătăliile politice interne. L-am asigurat că principalul obiectiv este de a nu mai băga vreodată justiţia în bătăliile politice“, a răspuns Ponta, la RTV.

„Am mai pus o cărămidă, dar mai este“

„O altă problemă sensibilă din agenda premierului a fost liberalizarea vizelor pentru români. „Aici este o bătălie  mai dură. Nu pot să promit ceva ce nu ţine de mine. Pot să vă asigur că, de fapt, nu are nimeni o problemă cu România sau Polonia, ci întreaga lege este extrem de disputată de cele două partide: democraţi şi laburişti“, a spus Ponta. În acest sens, premierul a avut ieri o întrevedere cu  congresmanul Michael Turner, copreşedinte al Grupului pentru România din Congres, însă rezolvarea problemei este o chestiune mai degrabă tehnică.

„În SUA, regimul vizelor este reglementat de către Congres, de către Parlament. Senatul a adoptat deja proiectul de lege care prevede ca România să fie cuprinsă în viza Waiver. Acum este la Camera Reprezentanţilor. Mi-am programat astăzi vizita aici. A fost foarte bine pentru că preşedintele Comisiei Juridice a fost prezent, a înţeles argumentele noastre, mi-a explicat că această prevedere este împărtăşită de majoritatea celor din Cameră şi că ţine de partea tehnică să avem sub 10% refuz. Am mai pus o cărămidă, dar mai este“, a afirmat Ponta.

Procedura a fost explicată de Răzvan Sibii, jurnalist în SUA şi blogger adevarul.ro. „Din păcate, soluţia la problema vizelor nu va veni la această întâlnire. Ridicarea vizelor este o măsură inclusă în pachetul de reformă a sistemului de imigraţie, propus de către democraţi şi băgat în Senat. Republicanii se opun virulent reformei, deoarece conţine o măsură de legalizare a statului imigranţilor. Până când nu rezolvă ei, nu se mişcă nimic pe frontul vizelor“, a spus Sibii. „Să îi ceri unui american să sprijine eliminarea vizelor este destul de mult. Din punct de vedere american, România nu contează. Problema e politica de imigraţie pe care se luptă republicanii cu democraţii de zeci de ani, şi în ultima vreme se luptă crâncen“, a explicat jurnalistul. 

Ignoraţi de mass-media

Delegaţia guvernamentală  în SUA, tratată mediatic la cote maxime în România, a fost trecută total cu vederea de presa americană. Vizita premierului român a fost menţionată, evaziv, pe site-ul Casei Albe, unde a fost publicat rezumatul întâlnirii Ponta-Biden,  şi pe contul de Twitter al vicepreşedintelui american, acolo unde a apărut o poză cu cei doi demnitari.Singurul site extern celor aparţinând sau afiliate Casei Albe care a vorbit despre vizita premierului român este Official Wire, o platformă de comunicate de presă care a preluat integral comunicatul biroului vicepreşedintelui Joe Biden după întâlnirea cu Ponta.