The Spectator, diagnosticul eșecului lui Simion: „A fost prea mult în online”. Cum îl descrie presa britanică pe liderul AUR

0
Publicat:

George Simion părea convins că a câștigat fotoliul prezidențial: relaxat, glumeț cu jurnaliștii într-un restaurant libanez, se purta de parcă ar fi măsurat deja draperiile de la Cotroceni, arată un editorial din The Spectator, una dintre cele mai prestigioase reviste politice britanice. Articolul arată cum încrederea liderului AUR, născută din comentarii și susținută de algoritm, a eșuat în contact cu România urbană, educată, europeană.

George Simion ar putea fi cel care deschide primul capitolul dacă s-ar scrie o carte despre oamenii modelați după chipul și asemănarea lui Donald Trump, scrie presa britanică.

George Simion Foto: Profimedia

Revistă politică britanică „The Spectator” a realizat un reportaj despre al doilea tur al alegerile prezidențiale din România, câstigat de Nicușor Dan. În centrul atenției a fost, însă, George Simion – „liderul opoziției naționaliste din România”.

În subsolul unui restaurant libanez din centrul Bucureștiului, el (George Simion n.r.) ține ședința, pregătit să devină următorul președinte al României. «Astea sunt românești», spune el, fluturând o mână deasupra aperitivelor libaneze (mezze). «La fel ca Golful Americii... Voi avea un ordin executiv pentru a le declara românești»”, scrie jurnalistul Michael Murphy, în reportajul său.

Iar Simion nu este considerat un politician tradițional.

Simion stă relaxat, ca un om care a măsurat deja perdelele la Cotroceni. Poartă un hanorac albastru cu sloganul «Roșu e rău», de la o marcă poloneză de îmbrăcăminte anticomunistă. În jurul său, camera zumzăie de jurnaliști, asistenți și un grup de colegi naționaliști. «Hermanos!» (Frate!), strigă el către un grup. «Grazie mille!» (O mie de mulțumiri!) către altul. Ocazional, el revine la engleza simplă: «Greetings, Polish friends» (Salutări, prieteni polonezi)”, este descris liderul AUR de publicația britanică.

George Simion și Emmanuel Macron

The Spectator analizează ultima săptămână din al doilea tur al alegerilor prezidențiale, când Simion a străbătut capitalele europene, „întâlnindu-se cu alți populiști și curtând voturile diasporei”.

La Paris, el a criticat în direct la televiziune «tendințele tiranice» ale lui Emmanuel Macron. Stilul său pugilistic i-a făcut să roșească chiar și pe cei mai experimentați oameni de dreapta. Giorgia Meloni și Marion Maréchal l-au tachinat după aceea: «Te comporți ca Trump!». Dar Simion a fost numit și mai rău. «În politică nu există timp pentru corectitudinea politică», le-a spus el invitaților săi, ca și cum sala ar fi avut nevoie de o reamintire. «Acesta este mesajul poporului. Asta ne face populiști»”, scrie publicația britanică.

Iar George Simion a spus despre Emmanuel Macron că „are mulți, mulți soldați. Îi va trimite în Groenlanda. Îi va trimite în Ucraina”, adăugând că: „Este un mic Napoleon - și Napoleon era foarte mic”.

Pentru Macron, gluma nu este de râs. România împarte cea mai lungă frontieră NATO cu Ucraina. Coasta Mării Negre se confruntă cu teatrul naval al Rusiei. De asemenea, găzduiește cea mai mare bază europeană a NATO, iar Franța a staționat mii de soldați în țară. Din punctul de vedere al Elysée, pierderea României în favoarea unui eurosceptic arogant nu este o opțiune”, afirmă jurnalistul Michael Murphy. Acesta subliniază că președintele Franței a avertizat-o pe Elena Lasconi, candidatul ajuns în turul doi al alegrilor prezidențiale anulate din 2024, că „acesta nu este un cec în alb' și că „a oferit sprijin unei țări angajate în mod clar față de UE și NATO”.

Anularea alegerilor

Publicația britanică face referire și la alegerile prezidențiale din decembrie care au fost anulate de Curtea Constituțională a României.

Momentul a fost extrem de suspect. Ea a coincis cu ascensiunea unui alt populist, Călin Georgescu, care câștigase confortabil primul tur”, menționează jurnalistul britanic, care adaugă că lui Georgescu „i s-a interzis să candideze din nou din cauza afirmațiilor că Rusia a intervenit în favoarea sa prin TikTok, o acuzație care rămâne nefondată”.

Călin Georgescu și George Simion au venit la vot împreună FOTO Inquam / George Călin

În acest vid a intrat Simion: mai puțin radical în mod deschis, mai experimentat în relația cu mass-media și încă suficient de apropiat de Georgescu pentru a-i moșteni susținătorii. El s-a angajat chiar să îl facă pe Georgescu prim-ministru”, potrivit sursei citate.

Simion și timpul petrecut pe rețelele sociale

Michael Murphy susține că Simion „seamănă mai mult cu Giorgia Meloni decât cu Viktor Orban: un atlantic naționalist, dacă există așa ceva, aliniat unei drepte europene în ascensiune, mai binevenită la Washington decât la Bruxelles”.

Sprijinul său este cel mai mare în mediul rural, printre cei săraci, needucați și evlavioși, care sunt foarte neîncrezători în elite. Un electorat ușor de atins prin TikTok...”, se arată în reportaj, 

Întrebat cât timp stă pe rețelele sociale, George Simion a răspuns: „Opt ore pe zi”. „În 2020, am intrat în parlament fără acces la media mainstream - fără emisiuni TV. Dar am obținut 9% dintre voturi folosind doar contul meu de Facebook”, a adăugat el, susținând și că: „Acum, TikTok este mai puternic”.

Iar sprijinul primit pe rețelele sociale l-a făcut să se „relaxeze” în timpul campaniei, spune el.

Am avut zile lungi cu multă hărțuire din partea adversarilor noștri. Înainte de a merge la culcare, deschideam TikTok pentru o jumătate de oră sau o oră și vedeam toate videoclipurile de susținere pe care le făceau românii. Mă făcea să mă simt mai bine. Mă făcea să mă simt puternic. Și m-a ajutat foarte mult - pentru moral, a fost cel mai bun lucru pe care îl puteai face”, a spus Simion.

Fața i se luminează când aude de susținătorii lui. „Oameni foarte amuzanți, foarte creativi, românii”, spune el. „Un comentariu zicea: Ilinca, soția mea, îmi calcă cămășile pentru că luni el va fi președinte.”

A avut postări de tipul „La naiba cu toți globaliștii!” și a sugerat că minoritatea maghiară din România ar putea vota cu el. N-a făcut-o.

Se numește democrat, deși desconsideră democrația ca fiind o „iluzie” și vorbește cu admirație despre autoritarismul blând al lui Nayib Bukele din El Salvador. Ca și Bukele, Simion este carismatic: cald, spiritual și, după cum a spus un coleg, „cu un IQ foarte ridicat”. Susține și că are ADHD. „Mă bucur că m-am născut în 1986, înainte să fie descoperit. M-au lăsat să fiu energic”, a spus el.

Obiceiurile sale intelectuale sunt subiect de discuție. Un consilier spune că biroul lui e plin de cărți de istorie. Altul bănuiește că nu citește deloc, bazându-se în schimb pe rețelele sociale și, ocazional, pe ChatGPT. Și se mai vede. «Voi lupta alături de voi până la ultima picătură de sânge pentru dreptul vostru de a nu fi de acord cu mine», a declarat el, atribuind această replică a lui Voltaire... lui Churchill”, remarcă Michael Murphy.

Simion și „românii europenii”

Spre deosebire de Georgescu – un om cultivat, bine citit - Simion oferă o formă mai brută de naționalism. Dar nici Georgescu, nici Simion nu au prea multe de oferit celeilalte Românii – românii din clasa de mijloc din București, care își leagă viitorul de Europa, remarcă The Spectator. 

Acesta a recunoscut și jurnalistului britanic, așa cum a făcut și pe blogul său, că „nu știe cum să ajungă la acei oameni care se consideră europeni”.

„«Avem generații educate prin Netflix, care sunt plătite de companii multinaționale; care își văd viitorul ca cetățeni europeni în primul rând, nu ca români în primul rând. Sunt din generația mea și sunt bine educați». «Este frustrant pentru mine că ei nu înțeleg; că ei îmi umilesc alegătorii;  ei spun că (alegătorii mei n.r.) nu au dinți; că ar trebui să meargă la dentist; și că nu ar trebui să li se permită să voteze. Asta nu este foarte democratic»”, spune Simion citat de The Spectator.

El a adăugat: „Ei cred că eu sunt dictatorul. Tipul vostru a anulat alegerile. Și eu sunt dictatorul?”.

Un politician viral

Nicușor Dan FOTO Reuters

Ultimul adversar al lui Simion, Nicușor Dan, a fost întruchiparea acelei alte Românii: un matematician format la Sorbona care căuta legături mai strânse cu Europa. În singura lor dezbatere, Dan a rămas concentrat, în timp ce Simion a ezitat, batjocorindu-l și ulterior numindu-l «autist»”, precizează jurnalistul britanic. El menționează victoria lui Nicușor Dan și faptul că în Bucureștiul s-au fluturat steaguri cu Uniunea Europeană și că „s-a sărbătorit rezultatul ca pe o a doua revoluție”.

L-am prins pe Dan la ora 2 dimineața, povestește jurnalistul britanic. «Decizia de a anula primele alegeri a fost cea corectă», a spus Nicușor Dan, sugerând că era vorba de mai mult decât o farsă a sistemului. Nu a dat detalii, dar a promis transparență în mare parte pentru a liniști Washingtonul – unde, după cum a remarcat el, sprijinul pentru adversarul său fusese destul de redus”, se mai arată în reportaj.

În final, este descris și modul în care George Simion „a văzut” înfrângerea din al doilea tur al alegerilor.

Și Simion? Încă posta. În 48 de ore, a declarat victoria, a recunoscut înfrângerea, a dat vina pe interferențe străine și a cerut anularea rezultatului.În cele din urmă, s-ar putea să fie amintit nu ca Trump al României, ci ca un prototip: unul dintre primii politicieni cu adevărat virali din Europa de Est”, concluzionează jurnalistul Michael Murphy.

The Spectator este o revistă săptămânală britanică, fiind una dintre cele mai vechi publicații de opinie din lume — a fost fondată în 1828.