Tensiuni în PE între europarlamentarii români. Cum a fost adusă politica internă la Strasbourg

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cearta politică din România a fost dusă și în Parlamentul European, un eurodeputat USR fiind cel care a deschis subiectul vinovaților de la București pentru ratarea intrării în Schengen pe 8 decembrie.

Sediul Parlamentului European FOTO Pixabay

Am fost și rămân îngrozită și înjosită de momentul din 8 decembrie, când o singură voe a anulat drepturile a 20 de milioane de români călcând și pe legislația europeană și pe voința celorlalte state membre. Un moment cu atât mai jignitor, cu cât s-a bazat pe o minciună, pe care autorul nici nu s-a obosit să o facă mai credibilă. Eu vorbesc acum având în spate milioane de români., care știu că i-ați mințit. Domnule Nehammer, pe cine ați avut în spate și care au fost adevăratele motive pentru care ne-ați interzis să vă fim egali. Românii v-au fost prieteni, dar i-ați discriminat și umilit” a afirmat Carmen Avram, eurodeputată din partea PSD, la dezbaterile din Parlamentul European privind votul de blocare dat de Austria României și Bulgariei, la Consiliul JAI din 8 decembrie.

Vlad Gheorghe, eurodeputat USR, a cerut să-i pună o întrebare, pe care Avram a acceptat-o. Însă întrebarea era pe o situație internă, nu neapărat pe subiectul Consiliului JAI din 8 decembrie: „Sunteți deputat PSD, doamna Avram. Sunteți în Coaliția de guvernare. Aveți împreună cu colegii din PNL responsabilitatea pentru acest eșec. Cum vedeți dumneavoastră rolul ministrului Aurescu? Sau, mai important, rolul ministrului Bode? Credeți că dânșii mai trebuie să fie miniștri. Credeți că rolul lor ne ajută pe noi, românii, în acest moment? Sau mai rău ne încurcă?”, a fost întrebarea USR-istului.

Cred că putem să transformăm acest subiect în unul de politică internă, dar adevărul rămâne că România a fost respinsă de o singură voce, cancelarul austriac”, a răspuns Avram.

Obraz bătut pentru încercarea unei răfuieli politice

Obrazul i-a fost bătut lui Vlad Gheorghe de liberalul Vlad Nistor. „Nu am să cad în derizoriu să fac politică internă cum deja au încercat unii colegi de Parlament aici”, a afirmat Nistor, profesor univeristar.

Un alt moment tensionat a fost cel între Rareș Bogdan și Eugen Tomac. În timp ce prim-vicepreședintele PNL vorbea de atacarea la CJUE de către Comisia Europeană a deciziei Consiliului, Eugen Tomac a cerut să-i pună o întrebare. „Sunteți lider politic în România. Cereți Guvernului României, care este reclamant privilegiat în această situație să reclame la CJUE acest abuz. Pentru că Consiliul UE nu poate bloca România”.

Vă asigur că Guvernul țării noastre va face acest lucru, pentru că este cea mai gravă nedreptate din ultimii 70 de ani, care s-a întâmplat României. Iar acest lucru va fi sancționat”, a fost precizarea lui rareș Bogdan. 

Anunțul reprezentantei Comisiei Europene

Dincolo de aducerea pe masa eurodeputaților a unei dispute interne, un discurs foarte important a fost al comisarei europene pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, care a precizat că e optimistă că România și Bulgaria vor fi primite în Schengen în 2023. 

Johansson este din familia politică a social-democraților, fiind de origine suedeză. Suedia va deține președinția Consiliului UE în prima perioadă a anului 2023. Din luna iulie, președinția Consiliului UE va trece la spanioli, adică la Guvernul condus de Pedro Sanchez, un Executiv prietenos cu România de mai mulți ani.