ROEXIT. Cum face PSD primul pas pentru scoaterea României din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea şi prim-viepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. FOTO Inquam Photos

Liderii PSD au lansat discursuri anti-UE, spunând că România e suverană să decidă orice vrea şi nu e la cheremul nimănui.  Reacţia a venit după ce prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, tot socialist, a criticat guvernarea PSD.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, i-a mustrat, luni, pe cei din coaliţia PSD-ALDE pentru modul cum în ultimii doi ani au lucrat pentru mutilarea legilor Justiţiei şi a Codurilor Penale, oficialul de la Bruxelles arătând că România face paşi înapoi în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei şi apărarea libertăţii presei. „Faţă de rapoartele anterioare, situaţia s-a degradat. Ar fi o tragedie dacă în ultimul kilometru al maratonului aţi începe să alergaţi în cealaltă direcţie“, a declarat Timmermans, în cadrul Comisiei pentru libertăţi civile.

Mai mult, reprezentantul Comisiei i-a avertizat pe Liviu Dragnea, Călin Popescu-Tăriceanu şi colegii lor din coaliţia majoritară că România ar putea fi adusă în faţa instanţei. „Dacă vom ajunge la concluzia că regulile sunt încălcate, nu vom ezita să luăm măsurile necesare, chiar să aducem în faţa instanţei Guvernul român. Facem apel la Guvernul României să readucă pe calea cea bună procesul de reforme. Concret, să dea curs recomandărilor din raportul MCV din 2017, recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi recomandărilor GRECO. 

Dragnea:  România a fost ameninţată brutal

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a reacţionat printr-o replică dură la adresa lui Timmermans, spunând că România a fost ameninţată „brutal“. „Trebuie să recunosc că sunt destul de dezamăgit de această atitudine pentru că nu mi-am imaginat niciodată că o ţară intrată în Uniunea Europeană va fi ameninţată în felul acesta, atât de brutal. Aceasta de fapt nu a fost o dezbatere, a fost o listă de luări de poziţii stabilite dinainte, o condamnare deja, înainte de a se studia probele, ca să spun aşa, că am experienţa asta nefericită", a declarat Liviu Dragnea la Antena 3.

Liderul PSD l-a atacat pe  Timmermans şi pe tema referendumului pentru familia tradiţională, acuzându-l că nu poate încălca dreptul la exprimare al românilor. „Nu cred că domnul prim-vicepreşedinte Timmermans poate să spună poporului român cum trebuie să voteze la acest referendum. Chiar nu cred că nimeni din spaţiul UE poate spune poporului român cum să definească în Constituţie căsătoria. Zic că trebuie să ne batem pentru aceste drepturi, indiferent de riscuri. Nu cred că trebuie să mai mergem pe ideea «politically correct» să dăm bine la «porţi înalte». Dacă nu ne gândim serios la viitorul acestei ţări şi la viitorul acestei naţiuni, putem să adoptăm şi această poziţie a ghiocelului. Eu nu pot face asta", a completat Dragnea.

 Totuşi, Frans Timmermans nu a spus nimic din vorbele pe care i le atribuie Liviu Dragnea. Timmermans a precizat că nici el, nici Comisia Europeană nu au vreun fel de atribuţii în ceea ce priveşte modul în care statele aleg să reglementeze problema familiei, după care a adăugat: „Eu cred în valorile familiei. Sunt soţ, sunt tată, am patru copii. Dar nu vreau ca valorile familiei să fie transformate în arme sau argumente pentru a justifica homofobia sau respingerea altor tipuri de familie faţă de relaţia dintre bărbat şi femeie”.

Nu cred că domnul prim-vicepreşedinte Timmermans poate să spună poporului român cum trebuie să voteze la acest referendum. Liviu Dragnea, preşedinte PSD

Mult mai dur în limbaj a fost liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, cel care i-a cerut prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, să demisioneze urgent, susţinând că declaraţiile acestuia din Comisia pentru libertăţi civile a Parlamentului European privind situaţia din România „au umplut paharul răbdării“. „Ar trebui să ai bunul-simţ de a nu rosti asemenea absurdităţi în Comisia pentru libertăţi civile din Parlamentul European. Noi, în România, am mai văzut mentalităţi ca a ta. În anii ’50“, a subliniat Şerban Nicolae, precizând că Timmermans s-a „acoperit de ruşine“ şi acum înţelege de ce partidul pe care îl reprezintă a luat în Olanda doar 6%.

„Nu suntem imbecili“

Nu în ultimul rând, pe lista PSD-iştilor care l-au pus la zid pe Timmermans a fost deputatul Liviu Pleşoianu, unul dintre politicienii promovaţi de site-urile de presă care au legături cu Kremlinul. „Nici măcar când am febră nu pot ajunge să halucinez precum precarul ăsta care are impresia că funcţia de prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene îl transformă automat într-un zeu olimpian.  Nu suntem nişte imbecili care trebuie puşi mereu în banca lor, scoşi dimineaţa la careu şi loviţi în pauze cu rigla peste degete!… Sau suntem, dacă nu respingem ferm astfel de tratamente!“, a scris pe Facebook Pleşoianu.

Nici măcar când am febră nu pot ajunge să halucinez precum precarul ăsta care are impresia că funcţia de prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene îl transformă automat într-un zeu olimpian. Liviu Pleşoianu, deputat PSD

Plan pentru ROEXIT

Fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir a lansat, pe Facebook, un manifest anti-UE, sub titlul „ROEXIT”, prezentând zece motive pentru care, în opinia lui, România ar trebui să părăsească Uniunea Europeană. Printre lucrurile punctate de Dragomomir, condamnat în primă instanţă pentru fals în înscrisuri şi cercetat penal în dosarul „Black Cube”, este faptul că România nu mai trebuie să ţină cont de recomandările Mecanismului de Cooperare şi Verificare, să nu mai fie interesată de Spaţiul Schengen şi a acuzat Bruxelles-ul că ia mai mulţi bani din ţară decât banii pe care i-ar da ca fonduri. De altfel, mesajul lansat de Daniel Dragomir pare similar cu cel promovat de unii social-democraţi care au o retorică anti-UE şi anti-NATO. Acelaşi Dragomir e promovat de eurodeputatul ALDE Norica Nicolai. Reprezentanta ALDE l-a invitat să vorbească la Bruxelles, pe 10 octombrie, la un eveniment referitor la reforma Justiţiei din România.

Mesajul anti-UE a fost îmbrăţişat şi de Marian Munteanu, cel care a fost în cursă pentru a fi candidatul PNL la Primăria Capitalei în 2016. Acesta a legat mesajele anti-UE de referendumul pentru familia tradiţională din 6-7 octombrie. „Referendumul este o declaraţie de independenţă, un act de demnitate naţională. Prin acest referendum, liber şi democratic, arătăm lumii că ţara noastră îşi păstrează suveranitatea şi verticalitatea. Pe baza sa vom crea condiţiile ca, în viitor, România să redevină o ţară în întregime stăpână pe resursele sale şi pe viitorul său“, a afirmat Munteanu, la Antena 3.