Planul PSD pentru a scăpa de răspunderea deficitului bugetar: un ministru de Finanțe tehnocrat sau susținerea unui guvern minoritar SURSE

0
Publicat:

În cazul în care Marcel Ciolacu rămâne prim-ministru după alegerile prezidențiale din mai, PSD și-ar dori instalarea unui ministru de Finanțe tehnocrat, care să-și asume măsuri drastice de reducere a deficitului bugetar, susțin surse politice pentru „Adevărul”. Dacă Guvernul Ciolacu va fi demis prin moțiune de cenzură, PSD ia în calcul să treacă în opoziției și să susțină un guvern minoritar, după scenariul din 2016 și 2019, care a dus, în final, la câștigarea alegerilor parlamentare.

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

România e pe primul loc la deficit bugetar în UE, cu 9,3%, după cum au anunțat oficialii europeni. Procentul se apropie de perioada tragică a pandemiei de Coronavirus, când România a atins un deficit de aproape 10% din PIB. Însă guvernul a alocat atunci bani pentru salvarea economiei, pe când deficitul de astăzi este cauzat de stimulentele electorale pe care coaliția de guvernare le-a oferit în cele patru campanii de anul trecut. Prin urmare, liderii PSD sunt îngrijorați că guvernul ar putea fi obligat să reducă aparatul bugetar, ceea ce ar fi o lovitură pentru partid.

Conducerea PSD a discutat două variante pentru a nu deconta politic problema deficitului bugetar record. Liderii social-democrați așteaptă mai întâi rezultatul alegerilor prezidențiale. În cazul în care Crin Antonescu va câștiga, Marcel Ciolacu are șanse mari să rămână în fruntea Guvernului. În acest scenariu, Marcel Ciolacu și-ar dori un ministru de Finanțe tehnocrat, din anturajul BNR, care să-și asume măsuri nepopulare de reducere a deficitului, susțin surse politice pentru Adevărul. „Ministrul Tanczos Barna e bine-intenționat, vrea să facă economie, dar trebui să fie atent la electoratul UDMR, altfel partidul riscă să nu mai treacă pragul. Varianta cea mai bună e să vină un ministru detașat de la BNR, să ia măsurile care se impun și să protejăm politic coaliția. Nu vrem să avem soarta PDL din timpul crizei financiare”, susțin sursele social-democrate. Astfel, un ministru independent ar putea funcționa ca paravan pentru premierul Ciolacu atunci când guvernul va aplica măsuri nepopulare.

În cazul în care Crin Antonescu nu va reuși să câștige alegerile prezidențiale, coaliția se va destrăma, deci viitorul guvern va trebui să-și asume reforma sistemului bugetar. PSD ia în calcul două variante: fie rămâne la guvernare, cu alt premier și fără să preia ministerul de Finanțe. Fie votează instalarea unui nou guvern, apoi trece în opoziție, un scenariu aplicat atât în 2015, cât și în 2019.

După căderea Guvernului Ponta, cauzată de tragedia de la Colectiv, PSD, condus la acea vreme de Liviu Dragnea, a votat instalarea Cabinetului Cioloș, apoi a trecut în opoziție. Un an mai târziu, PSD avea să câștige alegerile parlamentare cu cel mai mare scor din istorie: 45%. În 2019, după căderea Guvernului Dăncilă, care a însemnat sfârșitul erei Dragnea, PSD a votat Guvernul Orban, apoi a trecut în opoziție. După un an de pandemie, în care liberalii au decontat singuri măsurile anti-Covid, PSD a câștigat din nou alegerile parlamentare, cu un scor de 29%. Acum, PSD ar putea aplica aceeași tactică în perspectiva alegerilor parlamentare din 2028.