Iohannis: E o fereastră de oportunitate pentru intrarea în Schengen. Avem o șansă, nu o garanție
0Șeful statului este optimist privind intrarea României în Schengen, fiind semnale că votul din luna decembrie ar fi unul favorabil, mai ales că și rezultatul evaluării experților ar fi unul bun.
„Aderarea la Schengen e mult dorită de noi. De 11 ani îndeplinim condițiile tehnice. Aderarea nu s-a realizat pentru că e un vot politic în JAI, care nu a avut loc. Acum e o fereastră de oportunitate. Avem o șansă, dar nu e o garanție”, a punctat președintele României.
Șeful statului a subliniat că România trebuie să apeleze la toate procedurile pentru a-și maximiza șansa de a a intra în Schengen și salutat votul dat de Parlamentul European marți. „Salut votul din Parlamentul European care a fost covârșitor. Însă decizia nu se ia acolo. A fost un semnal politic important pentru noi”.
Klaus Iohannis a vorbit și de comisia de evaluare trimisă de forurile europene pentru a verifidca dacă România îndeplinește condițiile tehnice pentru Schengen. „Am avut săptămâna trecută o misiune de evaluare. Din informațiile pe care le avem, a fost un rezultat foarte bun”, a completat liderul de la Palatul Victoria.
De asemenea, șeful statului a subliniat că „toată lumea este implicată la maxim” în demersul de acceptare a aderării României la spațiul Schengen.
Cine nu ne vrea în Schengen
Parlamentul European îndeamnă statele UE să permită României să adere la Schengen, potrivit unei rezoluții adoptate marți. Chiar dacă o majoritate covârșitoare a votat favorabil, au fost și euroaleși care s-au poziționat împotriva ori s-au abținut.
Rezoluția a fost adoptată cu 547 de voturi pentru, 49 împotrivă și 43 de abțineri. Deși nu are o consecință juridică directă, rezoluția este un sprijin simbolic pentru a demonstra Consiliului UE, din care fac parte reprezentanți din fiecare stat membru al Uniunii, că România și Bulgaria merită să adere la spațiul Schengen, dat fiind că îndeplinesc criteriile tehnice de 11 ani.
Grupul formațiunilor care s-au declarat împotriva aderării României la spațiul Schengen, la moțiunea din Parlament, cuprinde reprezentanți ai unor partide controversate, fie că sunt catalogate ca populiste sau extremiste, cum e cazul Rassemblement National (Adunarea Națională) a lui Marine le Pen (Franța) sau AFD (Alternativă pentru Germania).
Tot împotriva au fost și reprezentanți ai Partidului Ecologic din Germania (eurodeputat Manuela Ripa) sau alți radicali, cum ar fi Kostas Papadakis, reprezentant al Partidului Comunist din Grecia, precum și aleși belgieni din partidul de extremă dreapta, Blocul Flamand. În categoria celor care s-au opus au fost și reprezentanți ai formațiunii Adevărații Finlandezi, partid eurosceptic.
Semnalul olandezilor
Lista de vot publicată de Parlamentul European arată că europarlamentarii Malik Azmani, Bart Groothuis, Jan Huitema, Caroline Nagtegaal, Catharina Rinzema s-au abținut la vot. Ei fac parte din grupul Renew și sunt membri ai partidului olandez de guvernământ Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD), condus de premierul Mark Rutte, șef de Guvern care a fost recent în România și care a declarat că țara sa încă nu are un răspuns privind acceptarea aderării României în Schengen.
De asemenea, europarlamentarul olandez Peter van Dalen (PPE) a votat împotriva rezoluției care cere aderarea României la Schengen. Van Dalen este membru al partidului ChristenUnie, parte a coaliției de guvernare din Olanda.