Guvernul de la Budapesta, nouă mișcare de promovare a ideilor sale în România SURSE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consulatul General al Ungariei la Cluj Napoca urmează să organizeze vineri oficializarea organizației Corp Consular Cluj Napoca (CCCN), al cărui președinte va fi consulul general maghiar Csaba Grezsa, susțin surse politice pentru „Adevărul”.

Liderul Guvernului de la Budapesta FOTO Profimedia

Mai precis, va avea loc semnarea documentului constitutiv de Csaba Grezsa și o parte din cei 21 de consuli onorifici, activi la Cluj-Napoca. Prin noua structură, Consulatul General al Ungariei al Cluj Napoca ar urmări să dubleze, iar pe viitor probabil să substituie activitatea Uniunii Consulilor Onorifici din România, organizație care e recunoscută de Ministerul Afacerilor Externe și de Federația Consulilor Onorifici din UE, conform surselor „Adevărul”.

Potrivit surselor citate, în contextul în care Ungaria are oricum o atitudine iliberală pe diferite domenii, iar în ceea ce privește minoritățile caută să-și promoveze cât mai mult interesele prin investiții economice sau finanțări de organizații, noua structura va reprezenta „un alt mecanism prin care apropiații lui Viktor Orban își va extinde controlul asupra activității consulilor onorifici din cel mai important oraș al Transilvaniei”.

Mișcările vin și într-o perioadă în care unele organizații ale minorității maghiare vin cu acuzații la adresa statului român pe diferite teme. De exemplu, la începutul anului, Alianţa Maghiară din Transilvania, susținea că rezultatele ultimului recensământ din România arată „eficienţa genocidului tăcut împotriva maghiarilor pe timp de pace”.

Mai mult,  în regiune are loc un război hibrid purtate în mai multe state. Budapesta a anunțat zilele trecute că se va opune prin veto sancţiunilor pregătite de Uniunea Europeană (UE) împotriva sectorului energetic nuclear al Rusiei, a precizat premierul ungar Viktor Orban într-un interviu acordat pentru radioul public.

Cum e asigurată conducerea

Marea problemă a acestei organizației, potrivit surselor menționate, ar fi faptul că prin actul constitutiv va fi controlată de reprezentantul Ungariei, care va exprima politicile FIDESZ, formațiunea lui Viktor Orban. Statutul e construit de așa natură încât organizația să fie condusă de șeful misiunii diplomatice ungare din Cluj, pentru că funcția de președinte revine șefului consulatului cu cea mai mare vechime în funcție, care trebuie să fie diplomat de carieră, iar singurul care corespunde criteriului este reprezentantul Ungariei.

Printre cei care ar trebui să participe sunt consuli onorifici ca Walterus Johannes Marius Reijers (consul onorific al Regatului Țărilor de Jos), Pascal Fesneau (consul onorific al Franței), Massimo Novali (consul al Italiei), Dorin Zăgrean (consul onorific al Mexicului), dar și alții.

Potrivit informațiilor „Adevărul”, reprezentanții noii organizației au înaintat invitații pentru a participa și autorităților centrale, adică la MAE și la Cancelaria premierului, dar și Cabinetului lui Viktor Orban, reprezentanțelor diplomatice, precum și mai mult autorități locale.

Discuții despre constituirea acestei asociații au mai fost și în plină pandemie, în 2021. În 2021, prefectul de atunci, Tasnadi István-Szilárd, îi primea pe zece dintre consulii care urmăreau înființarea CCCN. „Scopul întâlnirii l-a constituit prezentarea de către membrii delegației a intenției lor de a înființa o asociație a Corpului Consular din Cluj-Napoca, considerat un pas important în promovarea dialogului și diversității între aceste țări, precum și a intereselor comune economice și culturale”, menționa presa locală, după întâlnirea din iunie 2021. La acea întâlnire, Budapesta nu a avut un reprezentant.