Gitenstein: România pierde teren în competiţia cu ţările din regiune pentru investiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a declarat că România a pierdut teren în competiţia cu ţările vecine din regiune în privinţa atragerii de capital străin, investitorii ştiind că, de exemplu, este mai uşor şi sigur să plasezi bani în Slovenia.

Ambasadorul american a menţionat, în discursul susţinut la prezentarea raportului "Priorităţi pentru România" de către Camera de Comerţ Americană din România, că în ediţia 2013 a raportului "Doing Business" al Băncii Mondiale România nu a progresat faţă de evaluarea din 2012, scrie Mediafax.

"A pierdut însă şapte poziţii, de la 61 la 68, în clasamentul ţărilor în care e cel mai uşor de început o afacere, a pierdut trei poziţii de pe 9 pe 12 privind posibilitatea de obţinere a unui credit şi trei poziţii de pe 46 pe 49 privind protecţia acordată investitorilor. Din păcate, dacă te uiţi la competitorii regionali ai României, aceştia ori şi-au îmbunătăţit poziţia ori au păstrat-o şi se descurcă mai bine decât România", a afirmat ambasadorul Gitenstein.

El a subliniat că România trebuie să ştie că este într-o "competiţie dură" pentru a obţine capital străin. "Acum însă este mai uşor şi mai simplu să investeşti bani într-o ţară ca Slovenia, nu în România", a menţionat ambasadorul american.

Potrivit acestuia, România a fost în ultimii ani într-un carusel în privinţa investiţiilor străine, având o creştere rapidă a investiţiilor străine în prima parte a deceniului trecut, când era pe primul loc în Europa în privinţa creşterii economice, iar apoi o cădere bruscă în 2009, ceea ce reprezintă o schimbare "foarte dramatică".
El a amintit că în România au intrat 3.000 de dolari pe cap de locuitor între 2000 şi 2006, iar produsul intern brut pe cap de locuitor s-a triplat între 2005 şi 2008.

Totodată, ambasadorul Gitenstein a subliniat că investitorii străini nu vor reveni masiv în România fără îndeplinirea reformelor anticorupţie şi privind statul de drept aferente MCV, precum şi cele prevăzute de programul cu FMI.

"Nu e doar simplul fapt că FMI şi UE insistă cu privire la aceste reforme, dar ştiţi şi dumneavoastră că investitorii străini nu vor reveni în România cu alţi 3.000 de dolari pe cap de locuitor fără realizarea acestor reforme", a concluzionat Gitenstein.