Ce spune un profesor universitar despre teza de doctorat a lui Mircea Geoană: „Depășea standardele de corectitudine”

0
Publicat:

Profesorul universitar Radu Mușetescu este unul dintre cei care în urmă cu aproape 20 de ani a analizat teza despre integrarea României în Structurile Euro-Atlantice. Atunci a constatat că lucrarea depășea standardele de corectitudine în ceea ce privește plagiatul.

Mircea Geoană FOTO: EPA EFE

Profesorul spune că „dacă toți candidații la peședinția României ar fi, din punct de vedere academic, ca domnul Mircea Geoană, nu ar fi deloc rău pentru România”.

Radu Mușetescu, profesor la ASE Bucureşti, Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale, a publicat un mesaj pe Facebook.

„În calitate de membru al Departamentului (fosta Catedră) de Relații Economice Internaționale, mi se pare moral oarecum imperativ sa fac și eu un comentariu”, și-a explicat el demersul.

Ulterior el a dezvăluit că „în calitate de tânăr asistent universitar” a fost unul dintre cei care au participat la prezentarea tezei lui Mircea Geoană, intitulată „Evoluții în Zona Atlanticului de Nord. Concluzii pentru Integrarea României în Structurile Euro-Atlantice”.

Prezentarea reprezenta un pas obligatoriu în procesul de susținere al unei teze de doctorat și era urmat de susținerea tezei.

„Ulterior, am fost prezent și la susținere, invitat fiind ca orice cadru didactic din facultate. Că domnul Geoană era (deja) un expert în NATO și tema tezei, era ceva de domeniul evidenței pentru toți cei participanți. Că scrisese fiecare dintre cele 600 de pagini ale lucrării, iarăși a fost evident pentru toată audiența, atât la nivel de catedra (circa 50 de profesori în domeniu, unii dintre ei punând întrebări doctorandului) cât și pentru audienta publică din ASE la susținere (de altfel, cred că nimeni nu scrie 600 de pagini decât dacă o face din pasiune, altfel se rezumă la cele 100-150 de pagini minim necesare)”, a explicat profesorul Radu Mușetescu.

El a dezvăluit faptul că a avut curiozitatea de a analiza teza cu trei softuri anti-plagiat. Rezultatul a fost că teza din 2005 depășește chiar și standardele de corectitudine actuale.

„Având acces la teză încă de pe atunci, odată cu discuțiile din prezent, m-a interesat, de curiozitate, cum stă aceasta la capitolul programelor de anti-plagiat. Indicatorii sunt relevanți și vorbesc de la sine. După ce a fost trecută prin 3 softuri anti-plagiat recunoscute național și internațional – Turnitin, Plagiarism Detector și Sistemantiplagiat.ro - concluzia este că gradul de similitudine cu alte lucrări sau documente scrise anterior nu depășește nivelul de 0.9% (de fapt, titluri de documente și texte legale). Așadar, nici vorbă de plagiat. La nivelul anului 2005, teza depășea standardele de corectitudine din 2024”, a adăugat Radu Mușetescu.

Concluzia profesorului este că în anul electoral 2024 ar fi bine ca mai mulți candidați să îndeplinească standardele academice ale lui Mircea Geoană.

„Ceea ce nu poate decât să mă ducă la gândul: dacă toți candidații la peședinția României ar fi, din punct de vedere academic, ca domnul Mircea Geoană, nu ar fi deloc rău pentru România. Ca să nu zic mai multe”, a precizat Radu Mușetescu.